Mødregrupper i København får kønsneutralt navn

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune har onsdag besluttet at omdøbe mødregruppe til barselsgrupper. Ifølge Radikale Venstres børne- og ungdomsordfører antyder ordet mødregruppe, at moren har et større ansvar i forældreskabet en faren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Denne torsdag er propfyldt med begivenheder, som du kan få et kig på i bunden af artiklen.

Og så er der dagens store nyheder, hvor der bliver taget hånd om mere tunge og alvorlige emner som tvangsbortadoptioner og et særligt klimafænomen.

I mellemtiden kan du også læse om et nyt kønsneutralt navn, der er blevet indført i Københavns Kommune, mens en tidligere bykonge fra Gentofte har vakt stor opsigt.

Og det er her, vi starter dagens overblik.

Konservative bakker op om Buster efter Hans Toft-exit

Hans Toft (K) var i knap 28 år borgmester i Gentofte og forlod posten i 2021. Nu forlader han også Region Hovedstaden efter sammenstød med den konservative gruppeformand i regionsrådet, Christoffer Buster Reinhardt.

Ifølge Hans Toft skyldes det, at han dels er uenig i Christoffer Buster Reinhardts ledelsesstil og dels det, som han kalder »manglende ordentlighed« og »tillidsbrud« fra den konservative leders side.

Christoffers Buster Reinhardt bekræfter uenighederne og siger, han er ked af, Hans Toft forlader politik.

Men sagen får ikke umiddelbart konsekvenser for formanden, lyder det fra seks konservative regionsrådsmedlemmer, Berlingske har talt med.

Læs deres forklaring her.

Mødregrupper i København får kønsneutralt navn

Og så til Københavns Kommune, hvor mødregrupper bliver omdøbt til det kønsneutrale ord barselsgrupper.

Det siger børne- og ungdomsordfører for Radikale Venstre ved Borgerrepræsentationen i København Emil Sloth Andersen til nyhedsbureauet Ritzau.

»Ved alene at ændre ordet stadfæster vi et klart princip om, at barselsgrupper ikke har noget med køn at gøre, men kun har noget at gøre med at være forældre,« lyder det.

De nybagte mødre vil ifølge Emil Sloth Andersen stadig have mulighed for at vælge at komme i en gruppe kun bestående af kvinder.

I beslutningsindstillingen lyder det, at modellen for barselsgrupper forventes implementeret fra 2. kvartal af 2023.

Hele historien kan læses på Berlingske her.

Danmarks domstole står over for et »skrækscenarie«

I dag tager det i gennemsnit 1,6 år for helt almindelige borgere at få afgjort et retsopgør i en civilsag.

Men ventetiden kan risikere at stige markant. Det viser en ny rapport, som løfter sløret for, hvilke konsekvenser det kan få, hvis der ikke tilføres markant flere penge til de danske domstole.

»Det er jo et skrækscenarie. Det er den værst tænkelige situation. Så langt må vi aldrig nogensinde komme ud,« lyder dommen fra Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen.

Det vil nemlig koste mindst 1,4 milliarder kroner frem mod 2030, hvis sagsbehandlingstiden i de danske domstole skal tilbage på 2012-niveau.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Kæmpe klimafænomen giver os en overraskende hjælp i klimakampen

Atmosfærens koncentration af den mest centrale drivhusgas, CO₂, stiger og stiger. Men for tiden stiger koncentrationen mindre end tidligere.

Det fremgår af en »CO₂-udsigt« for 2023 fra det store britiske vejr- og klimacenter Met Office.

Det er der en opsigtsvækkende forklaring på. Det storslåede og naturlige klimafænomen La Niña afkøler nu for tredje år verdenshavets overflade – med relativt moderate temperaturer og mere nedbør over mange tropiske områder til følge.

Det skubber til den overordnede plantevækst i de tropiske områder, hvilket ifølge Met Office »øger optaget af CO₂ fra atmosfæren og midlertidigt bremser øgningen af CO₂ som følge af menneskeskabte udledninger«.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Institut om tvangsbortadoptioner: Børns og forældres rettigheder bliver krænket

Antallet af tvangsbortadoptioner er tredoblet, og i årene 2020, 2021 og 2022 blev mellem 39 og 45 børn om året bortadopteret mod deres forældres vilje.

Men børnene og forældrenes ret til familieliv tilsidesættes, og kommuner er i mange tilfælde for hurtige til at bruge det voldsomme indgreb, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder i Jyllands-Posten.

»Vi må konstatere, at man har sat tærsklen for lavt og dermed kan krænke barnets og de biologiske forældres menneskerettigheder,« siger seniorforsker Anette Faye Jacobsen til avisen.

Her siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at adoption uden samtykke er det mest indgribende værktøj, man kan bruge til at beskytte børn, og at tærsklen for at gøre det skal være meget høj.

»Men det mener jeg også, at den er – forældrene skal være varigt ude af stand til at tage sig af barnet, når vi taler om de børn, der adopteres tidligt i livet. Og skal beslutningen om adoption helt undtagelsesvist træffes før barnets fødsel, som vi foreslår at gøre muligt, så skærpes kravene yderligere,« siger ministeren til Jyllands-Posten.

Artiklen er ikke publiceret digitalt endnu, men kan læses i e-avisen eller i den fysiske avis.

Det sker i dag:

Kultur: Den københavnske modeuge Copenhagen Fashion Week fortsætter.

Kultur: Årets modtager af »De Gyldne Laurbær« overraskes med prisen.

Erhverv: En række årsregnskab for 2022 bliver offentliggjort, herunder Shells, Telenors, DSVs og Danske Banks.

Politik: Stor demonstration ved Christiansborg: »Hold nallerne fra store bededag«.

Politik: København Kommunes borgerrepræsentation mødes. Her skal blandt andet Ungdomshusets fejring af Ritt Bjerregaards (S) død diskuteres.

Politik: Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om ventetider ved landets domstole.

Udland: Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, besøger Ukraines hovedstad, Kyiv.

Udland: USAs præsident, Joe Biden, og vicepræsident Kamala Harris deltager i den årlige National Prayer Breakfast på Capitol Hill.