Mette Frederiksen vil fortsat ikke hjælpe danske børn i Syrien: »Det er lige festligt nok at hente fremmedkrigere hjem til Danmark«

Under en hasteindkaldt forespørgselsdebat i Folketinget slog statsministeren fast – igen – at regeringen ingen planer har om at hjælpe hverken de 19 danske børn, som opholder sig i fangelejre i Syrien, eller deres forældre. Der kan dog i særlige tilfælde gøres undtagelser, lød det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var onsdag hasteindkaldt til forespørgselsdebat om de danske børn og voksne i syriske fangelejre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) – som under valgkampen slog sig op på at ville være »børnenes statsminister« – afviste onsdag endnu engang at hente de 19 danske børn, som opholder sig i syriske fangelejre, hjem.

»Børnene er i en skrækkelig situation, og jeg er sikker på, at forholdene i lejrene ikke egner sig til, at børn skal være der. Men i vores optik betyder det ikke, at de mennesker, der har vendt Danmark ryggen, skal tilbage,« sagde Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol under en hasteindkaldt forespørgselsdebat.

Dansk Folkeparti havde indkaldt statsministeren og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for at få svar på, om regeringen har planer om at ændre den politiske linje og hjælpe de danske børn i Syrien.

Det afviste både statsministeren og udenrigsministeren.

Mette Frederiksen forklarede, at selv om »alle har en stor sympati for de børn, der er placeret i en forfærdelige situation«, så er regeringens bekymring, »om konkret hjælp til et barn betyder, at en forælder også kommer til Danmark«.

»Det er lige festligt nok, at fremmedkrigere skal tilbage til Danmark. Jeg kan ikke forstå, at man kan mene, at de har noget med Danmark at gøre længere,« sagde statsministeren.

Mette Frederiksen tilføjede, at hverken den nuværende eller den tidligere regering har ansvaret for, at børnene er i Syrien: »Det har kun deres forældre.«

Både statsministeren og udenrigsministeren betonede dog, at der i sjældne tilfælde kan gøres undtagelse fra regeringens linje, som det to gange tidligere er sket, da danske myndigheder i 2019 hentede et forældreløst spædbarn og en hårdt såret 13-årig til Danmark. Den sårede drengs mor havde forinden givet samtykke til adskillelse fra barnet, og hun blev dermed i den syriske fangelejr.

I helt særlige tilfælde kan det endda komme på tale at hente et barn og dets moder hjem, sagde udenrigsministeren.

»Det vil høre til de absolutte undtagelser og kræve, at der består et helt særligt afhængighedsforhold mellem barnet og den pågældende forælder,« lød det fra Kofod:

»Der findes ingen lette løsninger. Men lad mig slå fast, at evakuering af et barn, der opholder sig med sin mor, vil have undtagelsens karakter.«

Fireårig med posttraumatisk stress

Berlingske har tidligere beskrevet en konkret sag om en fireårig pige, som har udviklet posttraumatisk stress i fangelejrene, og som ifølge danske lægefaglige eksperter – i en rapport bestilt af Udenrigsministeriet – netop bør hjemtages med sin mor af hensyn til pigens behandlingsmuligheder.

Rosa Lund, Enhedslistens retsordfører, henviste i Folketingssalen til sagen om den fireårige og spurgte Mette Frederiksen:

»Statsministeren er selvudnævnt børnenes statsminister. Det kan godt være, at barnets forældrene har vendt Danmark ryggen. Men hvorfor vender Danmark de her børn ryggen?«

»Jeg anerkender ikke præmissen om, at vi skal løbe nogen form for risiko med fremmedkrigere. Og den risiko er der jo,« svarede Mette Frederiksen:

»De her mennesker har ikke længere et hjem i Danmark. De har vendt os ryggen og tilsluttet sig Islamisk Stat. De har vedkendt sig terrorens ansigt (...) Børnene er i en skrækkelig situation, og jeg er ikke i tvivl om, at forholdene i lejrene ikke egner sig til, at børnene skal være der. Det ændrer ikke vores synspunkt om, at fremmedkrigere ikke skal tilbage.«

Statsministerens argument er, at de voksne, der udrejste til Islamisk Stat, udgør en trussel mod sikkerheden i Danmark, hvis de vender tilbage.

»De har tilsluttet sig en kamp mod alt det, Danmark er og står for. Sådan et valg skal have konsekvenser. Regeringen vil passe på Danmark. Det er en kerneopgave for os at beskytte danskernes sikkerhed og tryghed,« sagde hun.

Eksperter i radikalisering, terror og jihadisme har dog længe argumenteret for det modsatte: At det er bedre at hjemtage de voksne, retsforfølge dem og lade efterretningstjenesten holde øje med, om de udgør en trussel. Og at risikoen for radikalisering af børnene – som også Politiets Efterretningstjeneste (PET) har advaret mod – øges, jo længere tid de opholder sig i Syrien.

Den konkrete sag om den fireårige med posttraumatisk stress afviste statsministeren og udenrigsministeren at kommentere.

DFs bekymring

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ville onsdag have en »garanti« fra regeringen om, at Socialdemokratiet ikke på noget tidspunkt ender med at hjemtage nogen fra syriske fangelejre. Heller ikke børnene.

»Jeg bliver bekymret, når støttepartierne kæmper så hårdt. Jeg er bekymret for, at Socialdemokratiet bag nedrullede gardiner kommer til at give efter. Vi vil have, at regeringen giver en garanti for, at det ikke kommer til at ske på noget tidspunkt.«

Tidligere på ugen behandlede Folketinget et beslutningsforslag fra regeringens støttepartier om »hurtigst muligt og inden udgangen af 2021 at hente de danske børn i de syriske fangelejre hjem til Danmark«.

Mens emnet bliver diskuteret i  af Folketingets partier i Folketingssalen for anden dag i træk, udvikler situationen sig i de syriske fangelejre.

Senest har FNs børneorganisation, UNICEF, opfordret alle lande til at hjemtage deres statsborgere – herunder børn – fra fangelejrene.

Opråbet kommer, efter en brand i weekenden raserede al-Hol-lejren, hvor tre børn ifølge organisationen blev dræbt og 15 såret. Senere er det tal tilsyneladende blevet justeret til fire døde.

I et interview med Berlingske i denne uge opfordrer  tidligere S-minister og generalsekretær i UNICEF Danmark, Karen Hækkerup, den danske regering til at hjælpe børnene »ud af lejrene«.