Støttepartier vil pålægge regeringen at hente danske børn hjem fra fangelejre: »Et katastrofalt svigt, hvis danske børn kommer til skade og mister livet«

19 danske børn skal hentes hjem fra syriske fangelejre inden udgangen af 2021. Sådan lyder et beslutningsforslag, som regeringens støttepartier har stillet. Regeringen skal i Folketingssalen svare på, hvorfor de ikke vil tage børnene hjem, lyder det fra Enhedslisten. Tirsdag er nemlig første gang, Folketinget skal drøfte emnet i salen under førstebehandling af beslutningsforslaget.

Rosa Lund er retsordfører i Enhedslisten, der sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, De Frie Grønne og Alternativet har fremsat beslutningsforslaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Skal regeringen pålægges »hurtigst muligt og inden udgangen af 2021 at sørge for, at de danske børn, der i dag er fanget i flygtningelejre i Syrien, kommer til Danmark«?

Det diskuterer Folketinget tirsdag under førstebehandling af et beslutningsforslag med samme ordlyd.

»Vi har stillet forslaget, fordi nu må regeringen simpelthen svare på – nede i Folketingssalen – hvorfor de ikke vil tage de her børn hjem,« siger retsordfører Rosa Lund for Enhedslisten, der sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, De Frie Grønne og Alternativet har fremsat beslutningsforslaget.

Rosa Lund påpeger, at diskussionen om at hjemtage de danske børn fra to syriske fangelejre hidtil udelukkende er foregået i pressen og på samråd:

»Nu skal vi have diskussionen i Folketingssalen for første gang. Det synes jeg er på tide«.

Ifølge organisationen Repatriate The Children, som følger situationen i de syriske fangelejre tæt, befinder 19 børn med dansk indfødsret sig i fangelejrene al-Roj og al-Hol i det nordøstlige Syrien.

Efter seneste folketingsvalg traf den socialdemokratiske regering en principbeslutning om, at de udrejste i Syrien og deres børn som udgangspunkt ikke skal hjælpes retur til Danmark, trods opfordringer fra eksperter, nødhjælpsorganisationer og de kurdiske YPG-styrker, som kontrollerer fangelejrene.

Senest har FNs børneorganisation, UNICEF, denne uge opfordret alle lande med statsborgere i fangelejrene til at hente børnene hjem. Opråbet kommer, efter en brand i weekenden raserede al-Hol-lejren, hvor tre børn ifølge organisationen blev dræbt og 15 såret.

I et interview med Berlingske opfordrer generalsekretær i UNICEF Danmark, Karen Hækkerup, den danske regering til, at hjælpe børnene »ud af lejrene«.

Fireårig med ptsd

Retsordfører Karina Dehnhardt Lorentzen (SF) understreger, at SFs politik på området er, »at vi ikke ønsker de voksne hjem«.

»Men vi har et ansvar over for børnene, og vi er nødt til at gøre, hvad der er bedst for dem. Hvis lægefaglige eksperter siger, at det i en sag er nødvendigt, at hente en lille piges mor med hende hjem, så må vi gøre det. Derfor er jeg meget spændt på, hvordan regeringen vil argumentere for, at det ikke kan ske,« siger Karina Dehnhardt Lorentzen og henviser til sagen om en fireårig pige med posttraumatisk stress, som regeringen i øjeblikket undtagelsesvist overvejer at hente hjem.

»I lyset af sagen om den lille pige med ptsd er det et højst relevant spørgsmål, om hendes mor skal hentes med hende hjem. De lægefaglige eksperter siger, som Berlingske har skrevet, at det vil traumatisere pigen yderligere, hvis man adskiller de to, og jeg er ikke ekspert på det felt, men når de er så tæt forbundne, så kan det, som jeg forstår det, være en krænkelse af menneskerettighederne,« siger Karina Dehnhardt Lorentzen.

Er der noget i vejen for, at vi i Danmark lader de internationale domstole afgøre, hvad vi i sidste ende er forpligtet til i forhold til børnene?

»Selvfølgelig kan vi vælge at udfordre konventionerne og løbe en procesrisiko. Men jeg beder om, at vi husker på, at det her handler om mennesker. Der er en lille pige, som er meget syg, og som skal hjem, hvis hun skal have en chance for et ordentligt liv,« siger Karina Dehnhardt Lorentzen:

»Måske kan vi vinde en sag, hvor vi udfordrer de internationale konventioner, vi har underskrevet. Men så vil vi på samme tid have gjort ubodelig skade på et barns liv.«

Politisk skandale, hvis danske børn bliver såret eller dør

Kristian Hegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre, mener ikke, at det er Danmark værdigt at lade de danske børn i stikken, på den måde »vi gør ved den politiske tøven på området«:

»Det sundhedsmæssige, det juridiske og det sikkerhedspolitiske taler alt sammen for at tage de her børn hjem. Danske børn har ikke vendt nogen ryggen, og Danmark skal ikke vende danske børn ryggen.«

Hvis forslaget bliver væltet ned af brættet, hvad har støttepartierne så tilbage af værktøjer i kassen?

»Det kommer an på, hvilken årsag ministeren har til at afvise det. Afhængigt af, hvad det er, må vi så forfølge det til dørs. Jeg kan ikke se, hvad der skulle være tilbage af argumenter for ikke at leve op til det danske ansvar, det er at passe på danske børn,« siger Kristian Hegaard.

»Når man kalder sig børnenes statsminister, må man også være det for de børn. Vi synes, man skal være det for alle. Derfor kommer vi til at kæmpe, alt hvad vi kan. Både for det menneskelige og juridiske ansvar, vi har. Det vil være et katastrofalt svigt, hvis danske politikeres tøven er skyld i, at nogle danske børn kommer til skade og mister livet i de her lejre,« siger han.

For nylig slog udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) regeringens linje fast.

»Vi kommer ikke til at hente nogen forældre hjem,« sagde Stoklund i et længere interview med Berlingske.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har gentagne gange afvist at stille op til et interview med Berlingske om situationen for de danske børn i de syriske fangelejre.