Lærerne bakker op om SFs farvel til folkeskoleforliget – men kommer med en stille advarsel

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Forliget om skolereformen blev indgået i 2013 under Thorning-regeringen, og mens Christine Antorini (S) var undervisningsminister. Et af de centrale elementer i skolereformen, der trådte i kraft i 2014, er, at eleverne i snit skal bevæge sig 45 minutter dagligt. Det er op til den enkelte skoleleder at finde ud af hvordan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Det er fredag, og weekenden står for døren. Det betyder dog ikke, at du skal snydes for et nyhedsoverblik over nogle af dagens væsentligste historier.

I dette overblik kan du blandt andet læse om et ukrainsk atomkraftværk, der ifølge FNs atomchef er »ude af kontrol«, om hårde stoffer og hælervarer, der sættes til salg på sociale medier, og om SF, som vil opsige folkeskoleforliget.

Vi begynder dog dagen med et forslag fra Dansk Folkeparti, der ifølge partiet skal være med til at mindske mange vælgeres politikerlede.

Dansk Folkeparti: Afkort Folketingets lange sommerferie

Dansk Folkeparti foreslår at forkorte den fire måneder lange pause i Folketingets mødekalender. Lovarbejdet i Folketingssalen bør ifølge partiet genoptages allerede fra august, og det skal sammen med en »normalisering« af politikernes pensionsvilkår medvirke til at mindske mange vælgeres politikerlede.

»Befolkningen synes, at politikerne er ude af trit med deres virkelighed, og de finder dem ikke særlig troværdige,« som Anders Vistisen, der er afsender på DF-forslaget, folketingskandidat i Østjylland og partiets tidligere gruppeformand i Europa-Parlamentet, hævder.

Handler det her ikke bare om, at Dansk Folkeparti fem minutter i en valgkamp vil købe ind i en af de gængse fordomme om politikere – uanset hvor meget hold der så er i den fordom?

»Man kan sige, at vi i hvert fald altid har prøvet at tilrette vores arbejdsvilkår mere til det private erhvervsliv, sådan at der er en genkendelighed,« siger Anders Vistisen.

Læs hele historien i Berlingske her.

FNs atomchef: Ukrainsk atomkraftværk er ude af kontrol

Og så til Ukraine, hvor et russisk-besat atomkraftværk ved Dnipro-floden er beskadiget, mangler afgørende reservedele, og som måske bliver brugt af russerne som ly for at beskyde ukrainske styrker.

FNs atomchef, Rafael Grossi, advarer sammen med en række internationale eksperter om, at situationen på det ukrainske atomkraftværk er »ude af kontrol«.

»Alle principper om atomar sikkerhed er blevet overtrådt på værket,« siger Rafael Grossi, der er direktør for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Læs hele historien i Berlingske her.

SF opsiger forlig om folkeskolen

SF vil opsige folkeskoleforliget, der har været gældende i næsten et årti. Hvis der er flertal efter næste folketingsvalg, kan det skrottes.

Landets folkeskoler skal have langt mere frihed, end de har i dag, lyder det fra partiet.

»Skolerne vil gøre skoledagen kortere og have flere timer med to voksne. Men det kan skolerne ikke få lov til, fordi Christiansborg ønsker at styre alting centralt. Derfor opsiger vi nu forliget frem mod valget,« siger SFs undervisningsordfører, Jacob Mark, til Politiken.

Hos Danmarks Lærerforening ser man også gerne, at alle folkeskoler sættes fri af folkeskoleforliget. Men advarer om at gøre folkeskolen til poltisk kampplads.

»Vi har brug for forandringer, og jeg har samme utålmodighed som SF. Det vigtigste for os er bare, at udviklingen af skolen skal ske i et fællesskab, og at det gode samarbejde, vi har etableret med partnerskabet, er intakt også efter det her. Vi må ikke gøre folkeskolen til en politisk kampplads igen«, siger lærerformand Gordon Ørskov Madsen til Politiken.

Læs hele historien her.

Hårde stoffer og hælervarer sælges på sociale medier

»Hjernedødt næseguf i store lækre sten.«

Sådan lyder en salgsannonce for hård stoffer på det sociale medie Reddit. Salgsannoncen er en del af en tendens, hvor en stor del af salget af hælervarer, receptpligtig medicin og hårde stoffer rykker fra gaden til internettet og sociale medier.

»I det traditionelle gademarked skulle brugeren rejse sig fra sin sofa og gå ned på gaden. Nu ligger meget af arbejdet på sælgersiden, fordi de tilbyder udbringning. Så der er en større bekvemmelighed ved det for forbrugeren,« siger Thomas Friis Søgaard, professor på Psykologisk Institut – Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, og tilføjer:

»Det gør, at folks stofbrug ikke behøver at være planlagt, og at det kan være mere spontant.«

Læs hele historien her.

KL: Mangel på arbejdskraft kræver politisk handling

Manglen på arbejdskraft i kommuner og private virksomheder er så omfattende, at politikerne må gå sammen i et nyt nationalt kompromis om at skaffe mere arbejdskraft. Sådan lyder opfordringen fra Kommunernes Landsforening (KL) og erhvervslivets største organisation, Dansk Industri (DI).

Ifølge KL vil der frem mod 2030 mangle 44.000 medarbejdere i det offentlige, mens de private virksomheder ifølge DI her og nu kunne ansætte 38.000 medarbejdere, hvis de var til rådighed.

Læs hele historien på finans.dk her.

Det sker i dag:

  • Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, besøger i dag præsident Vladimir Putin i Sotji. Det annoncerede præsidentens kontor 25. juli. Der er ikke umiddelbart yderligere detaljer om besøget.
  • Copenhagen Historic Grand Prix løber 5.-7. august af stablen på Bellahøj Park i København. Løbet byder normalt på masser af historiske biler, og mange forskellige klasser kører i løbet af de tre dage.
  • Retten på Frederiksberg har retsmøde med en af de fire, der af politiet beskyldes for at have holdt en mand fanget i 15 dage i en lade på Midtsjælland. Undervejs blev mandens familie forsøgt afpresset for en million kroner, ligesom manden blev mishandlet, da han sad spændt fast og med en hætte over hovedet, mener politiet.