Kommuner makulerer gamle børnesagsakter

Landets kommuner kasserer gamle børnesager, hvor barnet ikke blev anbragt uden for hjemmet. Men det er problematisk for voksne, der vil kende deres historie, mener eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange voksne, der søger aktindsigt i deres egne sager fra fortiden, må gå forgæves. Landets kommuner er kun forpligtet til at gemme de sager, hvor et barn blev anbragt uden for hjemmet. Det skriver Politiken.

Ifølge arkivreglerne skal kommunerne i alle andre børnesager frem til 2007 kun bevare en stikprøve på godt tre procent i arkiverne. Resten må makuleres, når kommunerne vurderer, at der ikke længere er brug for dem.

Det betyder, at alt for mange sager går tabt, mener Hanne Warming fra Roskilde Universitet, der beskæftiger sig med udsatte børn.

»For personer med traumer i bagagen er det at genskabe sin livshistorie afgørende, og vi bør slet ikke smide sagsakter ud,« siger hun.

Der er først i de senere år kommet fokus på, hvordan det at genskabe sin historie hjælper omsorgssvigtede, og Hanne Warming opfordrer derfor til, at kommuner bevarer alle børnesager og gør personer, der har haft en sag, opmærksom på, hvis der er sagsakter, de kan få adgang til, skriver Politiken.