Kommune mister millioner på valutaspekulation

Den europæiske gældskrise rammer også de danske kommuner, der skylder millioner efter de har spekuleret i schweiziske franc og ombyttet danske kroner til schweiziske franc.

Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

8.412.000 kroner har det kostet Rødovre Kommune at spekulere i schweiziske franc, før Finanskrisen buldrede derudaf. I 2007 lånte kommunen 5 millioner schweizerfranc, hvilket kostede kommunen 22, 5 millioner kroner.

18. april afviklede Rødovre Kommune sit lån. Det medførte et tab på 8,4 millioner kroner, fordi en enig kommunalbestyrelse besluttede at afvikle lånet tidligere end beregnet. Og borgmester Etik Nielsen(S) indrømmer blankt, at det var en fejl, da en enig kommunalbestyrelse besluttede at tage lånet tilbage i 2007.

- Kommunerne havde dengang en kassebeholdning på 200 millioner kroner. Meningen er jo, at beholdningen stiger i stedet for at miste værdi. Men vi gik med på den, og det skulle vi ikke have gjort. Vi blev rådgivet til det, og dengang troede alle, at det var en fornuftig ting at gøre, siger Erik Nielsen, borgmester i Rødovre og samtidig formand for Kommunernes Landsforening.

I samme periode forøgede kommunen dog også deres kassebeholdning med 21 millioner kroner på grund af andre investeringer.

- Men det er da klart, at det havde være otte millioner mere, hvis vi ikke havde taget lånet. Jeg kan ikke sige andet, end jeg ikke kan anbefale andre at gøre det, siger Erik Nielsen.

 Risikoen ved valutaspekulation er stor. Og Nationalbankdirektør Niels Bernstein har tidligere været ude at sige, at han mener, at der er tale om ren spekulation, når man optager lån i Schweizerfrancen, fordi den netop har en stor risiko for et stort tab.

- Det er min opfattelse, at det ikke er en kommunal opgave at foretage finansiel spekulation, har Nils Bernstein tidligere sagt til avisen Kommunen.

Langt fra eneste kommune med lån

Og Rødovre Kommune er langt fra den eneste af de danske kommuner, der har lavet spekulationer i valutaer i håbet om det store afkast. En tidligere opgørelse fra Avisen Kommunen viser, at 42 af de danske kommuner har lavet investeringer i Schweizerfranc, men ved udgangen af 2009 var det kun 34 af kommunerne, der stadig havde optaget lån i schweizerfranc. Og rigtig mange af de kommuner har også mistet penge på investeringerne.

Og som formand for Kommunernes Landsforening er Erik Nielsens budskab også klart.
- Min erfaring er, at vi ikke vil investere i valuta igen. Og vi kan ikke anbefale nogen kommuner at gøre det, siger Erik Nielsen, formand i KL og borgmester i Rødovre.

Da opgørelsen blev lavet i udgangen af 2009 var Vejle den kommune, der havde været med ivrig med at låne penge i schweizerfranc. Kommunen skyldte dengang 454 millioner.