København kalder Støjberg: Hjælp os nu med de udenlandske junkier

Københavns Kommune er villig til at hyre Røde Kors og selv afholde udgifterne til at håndtere de mange udenlandske misbrugere, der finder vej til narkomiljøet på Vesterbro.

En udenlandsk misbruger fotograferet ved stofindtagelsescenteret H17 på Vesterbro i København.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afviste asylansøgere og udlændinge uden opholdstilladelse eller på tålt ophold hænger ud på Halmtorvet på Vesterbro for at være i nærheden af de stoffer, de er så afhængige af.

Men modsat danske misbrugere må Københavns Kommune ikke hjælpe de udenlandske narkomaner med alt fra sundhedshjælp til afvænning og plads på herberg. Dansk sociallovgivning omfatter ikke dem.

Kommunen efterlyser derfor hjælp fra Udlændingestyrelsen, der har det overordnede ansvar for udlændingene. F.eks. ved at lade statsbetalte gademedarbejdere håndtere udlændingene.

København har flere gange forgæves bedt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om at træde til i forhold til udlændingene, der er en kilde til evig uro på Vesterbro. Ikke mindst i området ved Halmtorvet og i særdeleshed ved stofindtagelsescentret H17 på Slagterhusgade.

Men nu gentager kommunen ønsket og er tilmed villig til selv at afholde udgifterne til at håndtere udlændingene på den københavnske stofscence, som den bliver kaldt, hvis staten ikke vil.

Sådan lyder det fra socialborgmester Mia Nyegaard (R), der altså blot venter på en tilladelse fra ministeren.

»Vi efterlyser handling,« siger hun:

»Vi må finde ud af det, så andre kan komme ind at hjælpe.«

Om det så skal være kommunale gadeplansarbejdere eller medarbejdere fra Røde Kors, der i forvejen håndterer udlændinge på mange af landets asylcentre, har hun ikke gjort op med sig selv endnu.

»Optimalt set er det statens opgave. Men nogen skal jo hjælpe,« siger hun.

»Kriminel adfærd skal håndteres af politiet«

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan de udenlandske misbrugere, mange af dem iranere, i flere tilfælde har fået afslag på asyl. Andre opholder sig på asylcentre i f.eks. Jylland, men stofferne på Vesterbro trækker dem til.

I en undersøgelse sidste år kom kommunen og Røde Kors i kontakt med 74 udlændinge i stofmiljøet omkring Halmtorvet. Op mod halvdelen af dem var enten afviste asylansøgere, udokumenterede migranter, eventuelt med opholdstilladelse i andet EU-land, eller på tålt ophold.

Brev til Inger Støjberg fra Københavns Kommune

»samlet set udgør gruppen af asylansøgere en alvorlig udfordring for stofindtagelsesrummet og lokalområdet i øvrigt«


For nylig har kommunen atter henvendt sig til ministeren med et brev, hvoraf det fremgår, at »samlet set udgør gruppen af asylansøgere en alvorlig udfordring for stofindtagelsesrummet og lokalområdet i øvrigt«.

Inger Støjberg oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at hun »gennem et stykke tid haft en dialog med overborgmesteren og socialborgmesteren om de udfordringer, som kommunen oplever«.

»Som jeg har redegjort for over for kommunen, synes problemerne omkring Halmtorvet at være mere komplekse end blot at stamme fra udlændinge med ulovligt ophold, der ikke endnu er udsendt af Danmark,« lyder det fra hende:

»Kriminel adfærd skal håndteres af politiet. Jeg vil – i lyset af den seneste henvendelse – naturligvis overveje, om der er noget yderligere, vi kan gøre herfra.«