Kapring på åbent hav

Aktionsstyrken i aktion. Et styks passagerfærge, 200 passagerer, 17 terrorister, knap 150 kampklædte, specialtrænede politifolk med hunde, helikoptere og hurtigtsejlende speedbåde. Og en god portion teaterblod. Det var ingredienserne i torsdagens omfattende træningsøvelse for Politiets Aktionsstyrke.

AKS'erne firede sig ned på øverste dæk, én efter én, og bevægede sig hurtigt ned igennem skibet.<br>Foto: PET Fold sammen
Læs mere

Mågerne kredser mod den gråtunge morgenhimmel, og med undtagelse af den konstante summen fra motoren er der ikke en lyd at høre på Color Lines færge Peter Wessel, der glider igennem vandet nogle sømil fra den nordjyske kyst. Alt ånder idyl men på få sekunder, som ud af ingenting, fyldes horisonten af lavtflyvende helikoptere, der kort efter sværmer over skibet. Larmen er øredøvende. Samtidig dukker seks hurtigtsejlende gummibåde frem mellem de hvide bølgetoppe og sejler ind på hver side af færgen.

Fra luften firer kampklædte mænd sig ned én efter én. Fra vandet kravler de én ad gangen op af en få fod bred rebstige og ind på færgen. De kæmper indædt mod bølgerne, der konstant slår ind over bådene, mens de hjælper hinanden med at holde rebstigerne stabile.

Det øverste dæk er snart fyldt med de sortklædte, og i det tidlige morgenlys glimter sigtelamperne fra deres maskinpistoler, mens de i mindre, samlede flokke bevæger sig hurtigt og lydløst over dækket og trænger indenfor i skibet.

Der er ikke tale om en fjendtlig invasion eller indspilningerne til en ny actionfilm. Begivenhederne er fra i torsdags, da Politiets Aktionsstyrke (AKS) var på storstilet øvelse i farvandet ud for Frederikshavn for for første gang at prøve kræfter med en operation om bord på en rigtig, civil færge med hundredvis af figuranter til at agere passagerer og besætningsmedlemmer. Øvelsen var den første store operation, som den danske specialtrænede styrke skulle udføre i samarbejde med politifolk fra andre lande. Af de over hundrede mænd i indsatsen var der derfor politifolk fra både Danmark, Norge, Sverige og Belgien samt deltagere fra det danske forsvar.

»Vi må erkende, at det kræver utrolig meget mandskab at udføre sådan en operation. Vi kan selvfølgelig trække på forsvaret, men det er givet, at der i fremtiden vil blive tale om et samarbejde med andre lande, både hvis operationerne overskrider landegrænser, men også hvis vi herhjemme har brug for assistance. Og det er noget, vi skal træne meget mere, så vi kan virke sammen i en virkelig situation,« fastslår politimester Jakob Scharf, chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det overordnede øvelsesscenarie ligger klart fra start af færgen, der sejler fra Larvik i Norge til Frederikshavn, er blevet kapret af terrorister, der har taget besætning og passagerer som gidsler. Gidseltagerne er bevæbnede med både automatvåben og håndgranater, og på vogndækket er parkeret en »mistænkelig« lastbil, der kan tænkes at indeholde sprængstoffer.

Det øverste dæk på Peter Wessel er ved at være tømt igen. De sortklædte har bevæget sig længere ind i skibet, men sporene efter deres lynhurtige ankomst er til at se. En håndfuld unge mænd, fiktive terrorister, ligger spredt på dækket med deres Kalashnikov-geværer omkring sig og flere af dem med iscenesatte skudsår.

»Jeg er død,« hvisker den ene af dem til Berlingskes reporter.

Schæfere ned fra luften
Pludselig fyldes luften endnu en gang af larmen fra rotorer. Anden sending indsatsstyrker er ankommet. En stor Sikorsky-helikopter holder stille godt ti meter over dækket, ned smides et par reb og ud kommer en stor schæferhund med poterne beskyttet af noget, der mest af alt ligner små, poteformede hjemmesko. Hunden sidder godt spændt fast på maven af sin hundefører, og forholder sig fuldstændigt i ro, da duoen firer sig ned med lynets hast. Flere hundeførere og firbenede følger efter. Og sammen med dem et par AKSer med ordet »Læge« skrevet i fede typer på deres hjelme.

»Første skridt er at vinde kontrollen, men efterfølgende ligger der en lige så stor opgave i at stabilisere situationen. Der kan være sårede, der skal have yderligere behandling, eller der kan være behov for at evakuere folk fra skibet,« forklarer lederen af Aktionsstyrken, der i kraft af sit job er anonym, da han følger Berlingskes reporter ned gennem skibet.

Undervejs bliver vi flere gange mødt af mindre hold af de bevæbnede sortklædte, der sniger sig langs væggene og ned gennem de smalle kahytgange. Deres indbyrdes kommunikation foregår uden at mæle et ord, men med enkle og præcise håndbevægelser.

Blodbad i cafeteriet
Et par dæk nede, i færgens cafeteria, har udspillet sig et sandt blodbad. En mindre bombe er sprunget, og adskillige passagerer er blevet såret. Overalt er stole og borde væltet omkuld, og i midten af rummet er en håndfuld AKSere i fuld gang med at behandle de mange tilskadekomne.

»Han har fået et lungeskud han forbløder kraftigt fra skulderen ham her har fået sprængt hånden af,« oplyser de hinanden, mens andre flytter de døde væk fra behandlingsområdet. Flere gange kommer andre enheder til, og de kommanderende briefer kort hinanden om situationen. Det fremgår, at skibet er under kontrol. Der ledes efter sprængstof. Mange er blevet anholdt.

»Jeg fik sgu lagt et rigtig drop,« udbryder en ung fyr, en af de svært sårede fra cafeteriet, da de mange figuranter efter godt en time får lov at slippe deres roller. Hans tøj er klippet i stykker, og hans hud smurt ind i teaterblod og omviklet i gaze. Også de kampklædte politifolk kan nu slappe af.

»Vi kom i kamp på fire forskellige dæk. Det var jo nærmest os alene, der sikrede skibet,« joker en lyshåret, bredskuldret AKSer til sine kolleger, der har fjernet hjelmene, men stadig bærer rundt på det cirka 30 kg tunge standardudstyr. Øvelsen er slut og nu, og i den næste fremtid, skal operationen så vendes, drejes, evalueres og diskuteres, så indsats og samarbejde på tværs kan blive endnu bedre og endnu mere effektivt, til den dag hvor det måske er rigtige terrorister og rigtige gidsler.