»Jeg bor i et halmhus«

Mathilde, syv år, Vester Skerninge.

 

»Jeg hedder Mathilde. Jeg er syv og et halvt år. Jeg bor i Den Selvforsynende Landsby, og jeg bor sammen med min mor. Det er rigtig godt, og man har mange venner. Jeg har i hvert fald Sif. Hun er min aller, aller bedste ven. Hun bor nede i træhuset, dernede. Jeg bor i et halmhus. Det betyder, at det er bygget ud af halm. Om aftenen så kan man gå op i forsamlingshuset, og så kan man spise mad deroppe. Det gør vi næsten hver eneste fredag. Min far bor i Sallingelunde. Det er lidt langt væk.

Vi har en hund, syv katte og syv akvarier, men jeg ved ikke, hvor mange fisk vi har. Kattene hedder Luna, Rosa, Balder, Pearl… Jeg kan ikke huske dem allesammen. Jeg kan godt lide at gå over til køer og grisene, fordi at grisene de er rigtig søde, og der er tre. De går rundt og bader i mudder. Vi spiser nogle gange grisene, men så får vi nye her for tiden. Og for nogle dage siden, så var der en lille fest, fordi tyrene var blevet slagtet.

Jeg kan rigtig godt lide at gå i skole. Det er nok, fordi at der er rigtig meget, man kan lave, og der er to vipper ude i skolegården. For det meste så kan jeg godt lide at lave mine lektier. Jeg kan allerbedst lide idræt, fordi at det er rigtig godt, og man arbejder meget med at lege med bolde. Jeg synes, det er fedt med boldene.

Mathilde, Børn af Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Når jeg har fri fra skole, så tager jeg i farveladen, og der er jeg, indtil klokken er tre, og så tager jeg bussen hjem. Farveladen er sådan noget, som også bliver kaldt for SFO’en. Jeg er der med nogle af mine venner. Når jeg kommer hjem fra tre-bussen, så må jeg spille i en hel time eller en halv. På iPad’en. Jeg spiller Minecraft. Det går ud på at bygge alt muligt. Og hvis man spiller med liv i Minecraft, så kan man godt risikere at dø i spillet, men jeg spiller ikke så meget med liv. Og man kan godt opdatere, men det kan min mors iPad ikke. Eller hun kan i hvert fald ikke finde ud af det. For det meste der sidder jeg inde på mit værelse og tegner i mine tegnebøger. Jeg har en hel masse. Mit yndlingslegetøj er Barbie’er. Det er, fordi at de er sjove. Jeg har en, som kan farve hår, og så har jeg også en hel kasse oppe på loftet.

Det kan gøre mig glad, hvis jeg lige en dag får fri fra skole, sådan at jeg lige kan få lov til at slappe lidt af og komme med min mor på arbejde. Så sidder jeg bare lige der og slapper af, imens jeg spiller på iPad’en.

Nogen fra min klasse kan godt gøre mig meget ked af det, fordi at alle drengene de driller mig lidt.

Mit allerstørste ønske er at få alle Monster High’erne. Det er sådan nogle slags Barbiedukker, som kan bøje sig mere. De er mere farvede i huden, og de har også lidt anden slags hår.

Min livret er gnaveben og spagetti og kødsovs og risengrød. Det meste kan jeg rigtig godt lide. Nogle gange spiser vi pandekager, men nogle gange så får vi også boller. Vi får ikke så tit min livret.

Det vi mest laver, når vi har ferie, det er at være hjemme, og så har vi altid lige nogle slap-af dage, hvor vi bare sidder i dynen. Og så sidder jeg med iPad’en. Og nogle gange så kommer der lige nogen og banker på døren. Så skynder jeg mig ud for at se, hvem det er, og så er det nok bare Sif. Så sidder vi inde i dynen og spiller Minecraft. I sommerferien der har min mor lovet mig, at vi skal i Legoland. Og så skal vi overnatte der, ude på sådan et Legolandshotel.

Jeg kunne godt tænke mig at blive skolelærer ligesom min mor. Det lyder rigtig sjovt at blive skolelærer, fordi at min mor har så mange elever her for tiden, og jeg vil gerne prøve at undervise nogen. Derfor der laver jeg helt vildt meget lektier.«

Fortalt til Ditte Faber