Hun var dansk modes sky superstar

Margit Brandt satte Danmark på modens verdenskort i kølvandet på ungdomsoprøret og Swinging London i 60erne og 70erne.

Margit Brandt i 2006. Dansk modes førstedame er død efter længere tids sygdom, oplyser eb.dk. Hun sov ind klokken to i nat med familien om sig. Margit Brandt blev 66 år. Arkivfoto: .Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods sit sky og beskedne væsen var Margit Brandt på mange måder forud for sin tid. Det var hun som designer, og det var hun og ægtemanden Erik Brandt også i kraft af deres internationale livsstil, som ikke altid faldt i lige god jord i Jantelovens land.

Som dengang modeparret i de fodformede 70ere gav den gas med sort chauffør, minkbetrukne bilsæder og celeber vennekreds, der også talte internationale berømtheder som Andy Warhol, Geraldine Chaplin og Jerry Hall.

Hukommelsen er kort, da ikke mindst indenfor noget så flygtigt som mode. Men skulle nogen have glemt det, var det Margit Brandt, der om nogen gjorde dansk mode berømt ude i verden.

Hun er stadig en af vore mest berømte designere. Margit Brandts tøj var altid tindrende smukt skåret. Fejende flotte kjoler og frakker i enkle snit og med sexede detaljer. Hun blev kaldt Danmarks svar på Mary Quant - 60ernes britiske kultdesigner.

Lige fra begyndelsen var der et internationalt pift over Margit Brandt design, og det samme kan man sige om hendes og ægtemanden Erik Brandts levevis. »Der var en vildskab og kreativitet omkring hende og Erik Brandt. De levede et ægte celebrity life - i dag er der mange fakes,« har en af dansk modes nye stjerner, Malene Birger, sagt om Margit Brandt, som hun betegner som en af de første internationale, danske designere.
 
Bag al glamouren gemte sig gedigent håndværk. Og heldigvis nåede Margit Brandt at opleve den fine udstilling, som Kunstindustrimuseet sidste år lavede om Margit Brandts banebrydende design. Med udstillingen »Walk on the wild side« fik hun om sider sin velfortjente plads i dansk modehistorie - ikke mindst fordi museet prisværdigt havde valgt at fokusere på Margit Brandts design frem for Brandternes ofte beskrevne livsstil.
Trods sin stjernestatus havde Margit Brandt altid benene solidt plantet på symaskinens fod. Hun havde lært sig faget fra grunden: Margretheskolen, Københavns Tilskærerakademi, skrædderlære og videreuddannelse i parisiske modehuse: Pierre Balmain og Louis Feraud (1965-66). Som 20-årig vendte hun hjem fra Paris med en kontrakt i lommen fra Louis Feraud, som hun skulle designe kjoler og frakker for til det skandinaviske marked. Det skete på licens hos Brandt og Salling i Danmark, som Erik Brandts forældre ejede. 
 
Når Margit Brandts design var så revolutionerende, skyldtes det også, at tøjet ramte markedet netop på det tidspunkt, da konfektionen for alvor fik fat. Man gik fra skræddersyet tøj til den enkelte, rige kunde og over til den masseproducerede mode. Hendes tøj kom ud til de mange - uden at der blev givet køb på kvaliteten, for Margit Brandt kunne sit kram.

I 1966 etablerede parret eget designfirma i København med filialer i USA, Schweiz, Japan og Hong Kong og med et omfattende distributionsnet til den øvrige verden. Hun har designet alt fra damebeklædning til smykker, briller, ure, pelse og boligtekstiler, og hun har også kreeret kostumer for et amerikansk filmselskab.Margit Brandt var aldrig så udfarende som ægtemanden Erik, men hun kunne skam godt sige fra. Da Ekstra Bladet engang skrev, at parret var involveret i narkofester, sagde Margit stop, og sammen med familien flyttede hun i 1981 til New York , hvor hun åbnede egen butik. Som designer stortrivedes hun, men forretningsmæssigt var New York-eventyret ikke den store succes. 

Tre år senere vendte Brandt-familien hjem, og hun har siden erkendt, at hun gik lidt i stå. Dog har hun både i 1988 og 1992 designet indmarchuniformerne til det danske OL-hold, ligesom hun i 1997-98 designerede nye gallauniformer til Flyvevåbnet. I 1994 blev Margit Brandts tøjkollektioner fra 1960erne udstillet på Århus Kvindemuseum. Boligindretning har også optaget designeren, der op gennem 80erne og 90erne stod for indretningen af blandt andet Brandts Pakhus, Hotel Store Kro i Fredensborg samt Skovshoved Hotel - alle aktiviteter, som modeparret i dag har solgt fra. I 2005 relancerede parret Margit Brandts originale 60er-design i en folkeudgave. Margit Brandt var dybest set et genert og beskedent menneske.
 
Generøs var hun også. Hun mente således helt klart, at hun skyldte Erik Brandt æren for sin karriere som designer. »Han har altid ment, at jeg ville blive en stor designer - det havde jeg slet ikke nogen mening om,« sagde hun i et interview i Berlingske for et par år siden.

Til åbningen af udstillingen »Walk on the wild« side sidste sommer mødte Margit Brandt op modelslank og iført eget design fra 70erne. Som altid med sin elskede Erik ved sin side. »Det er flot, at man kan få sådan en udstilling i levende live, så jeg har skyndt mig at holde mig i live,« sagde hun glad. Margit Brandt efterlader sig ægtemanden Erik Brandt, som hun blev gift med i 1966, og døtrene Emilie og Julie.