Homoseksuelle får svært ved at adoptere trods forventet lov

En ny lov, som sikrer homoseksuelle ret til adoption, er på vej. Men afgiverlande accepterer ifølge organisationer ikke homoseksuelle.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens politikerne på Christiansborg er i fuld gang med at behandle en lov, der formentlig bliver vedtaget, om homoseksuelles ret til at adoptere, bliver det i praksis svært at finde adoptivbørn til de homoseksuelle par. Sådan er meldingen fra foreninger, der hjælper par med at adoptere.

En af de organisationer, der spår, at det bliver svært, er AC Børnehjælp. Organisationen finder adoptivbørn til par fra Danmark, som er blevet godkendt til adoption.

»Det ser meget sort ud. Det er beklageligt, men sådan er det. I udlandet mener man ikke, at homoseksuelle skal have lov til at adoptere. I Kina har de for eksempel en helt anden holdning til homoseksuelle, end vi har i Danmark,« siger Anders Christensen, bestyrelsesformand for AC Børnehjælp.

Foreningen Adoption og Samfund rådgiver forældre, der gerne vil adoptere, og her er konklusionen den samme.

»Hvis man går til udlandet, skal man finde et afgiver- land, som synes, at det er en god idé at afgive adoptivbørn til homoseksuelle. Det er der – så vidt jeg ved – ikke nogen, der vil på nuværende tidspunkt,« siger Michael Paa­ske, bestyrelsesformand for Adoption og Samfund.

Hos Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske er man godt klar over, at det kan blive svært for medlemmerne at opnå at adoptere børn.

»Det er klart, at der for nogle landes vedkommende, for eksempel katolske og muslimske lande, er et ideologisk problem i det, men for homoseksuelle i Danmark er det et spørgsmål om at opnå normativitet,« siger Hans Christian Seidelin, formand i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Et slag for ligestilling
Christian Seidelin har ikke overblik over, hvor mange af foreningens medlemmer, der har stillet sig i kø for at få lov til at adoptere. Men han er ikke i tvivl om, at i det øjeblik loven bliver vedtaget, vil de dukke op.

»Der er ingen tvivl om, at landsforeningen ikke har fingre i sagen, fordi der ikke er noget at hente. Det er lige så meget et slag for ligestillingen. Så selvom der ikke er kø helt til Brøndby for at få lov til at adoptere blandt homoseksuelle par, er det vigtigt, at loven ikke diskriminerer homoseksuelle par,« siger Hans Christian Seidelin.

Samtidig gør han opmærksom på, at med en vedtagelse af loven vil det være muligt at adoptere danske børn eller børn fra andre europæiske lande.

Både Adoption og Samfund samt AC Børnehjælp bakker op om, at homoseksuelle skal have lov til at adoptere. Sidstnævnte vil endda gå endnu længere: »Hvis man virkelig ville noget på det her område, så gjorde man det, at man sagde, at de danske børn – det er godt nok ikke så mange – dem kunne man give prioritet i forhold til homoseksuelle,« siger Anders Christensen.

Den model tror Adoption og Samfund ikke på:

»Al erfaring fra adoptionsnævnet praksis viser, at de forældre, der afgiver børn til adoption, ikke mener, at det er en god idé at afgive børn til homoseksuelle,« siger Michael Paaske, bestyrelsesformand for Adoption og Samfund.