Højskoler frygter lukninger med finanslovbesparelser

Hver anden højskole står til røde tal på bundlinjen i år 2019 med de besparelser, regeringen lægger op til, og flere frygter at måtte lukke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af landets højskoler frygter, at de må dreje nøglen om med de kommende års besparelser, skriver Kristeligt Dagblad.

Højskolerne skal de næste fire år klare sig for 120 millioner kroner mindre i statsstøtte, og det betyder, at hver anden højskole i 2019 står til at have røde tal på bundlinjen.

»Det, vi siger, er ikke, at hver anden højskole lukker, men der er nogle, der vil lukke, og det ser vi som en paradoks i forhold til, at et enigt folketing i 2013 vedtog en ny højskolelov, der skulle gøre det lettere at etablere højskole,« siger Niels Glahn, generalsekretær i Folkehøjskolernes Forening, til Kristeligt Dagblad.

Kulturminister Bertel Haarder (V) har i en mail svaret Højskolebladet, at det er vanskeligt at begrunde, at højskolerne skal fritages for en besparelse på hele det statsstøttede område. Højskolerne har samme vilkår som alle andre uddannelsesinstitutioner, lyder det.

Alle uddannelsesinstitutioner skal spare to procent om året de kommende fire år, men højskolerne føler sig særligt ramt, da deres støtte også blev beskåret i 2010 som en del af VK-regeringens genoprettelsespakke. Modsat efterskolerne fik højskolerne ikke flere penge igen under SRSF-regeringen.

For 20 år siden var der over 100 højskoler i Danmark. I dag er der 69.