Hjertepakker og gratis kræftvaccine til unge piger

Forlig mellem regeringen, DF, R og Ny Alliance sikrer penge til at 12-15-årige piger tilbydes gratis HPV-vaccine mod livmoderhalskræft, og hjertepatienter undersøges hurtigere.

Winnie Torlyk (til venstre) med datteren Anna Torlyk, som for egen regning har fået den nye HPV-vaccination mod livmoderhalskræft. Fremover bliver den gratis for alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Forældre til 12-årige døtre skal fra den 1. januar 2009 kontakte deres praktiserende læge for at få pigen HPV-vaccineret mod livsmoderhalskræft.

Fra 1. oktober i år kan forældre til døtre født i 1993, 1994 og 1995 også henvende sig til deres praktiserende læger, så døtrene kan vaccineres i 2009 og 2010. Præcis som Sundhedsstyrelsen har anbefalet.

Det fremgår af den aftale, som sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i går indgik med Dansk Folkeparti, De Radikale og Ny Alliance.

Aftalen sikrer også meningitisvaccine til børn, NAT-screening af donorblod for Hepatitis C og HIV, der skulle være praktisk talt 100 procent sikker, og en hurtigere undersøgelse af hjertepatienter.

Der er 150 millioner kroner til at bekæmpe ventetidspuklen inden for hjerteområdet. Det frie sygehusvalg har medført, at der på nogle sygehuse er lange ventelister, og de ekstra millioner skal bruges på, at læger, sygeplejersker og specialister kan overarbejde, så ventelisten kan barberes kraftigt ned inden for det næste år.

Som en del af den just indgåede sundhedsaftale vil der på hjerteområdet blive indført hjertepakker, som det er kendt inden for kræftområdet. Det betyder inden for hjertesygdomme og –lidelser, at patienten vil få booket behandlingerne, allerede når diagnosen stilles.

Sygehusene indfører hjertepakkerne i begyndelsen af 2009.

Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen siger om resultatet af forhandlingerne på hjerteområdet:

»Det er et meget vigtigt løft, som vi nu er enige om at give hjerteområdet. Vi har en god hjertebehandling i Danmark, men vi har en fælles ambition om at gøre den endnu bedre.«

Sundhedspakken koster 302 millioner kroner og betales blandt andet ved højere medicinpriser.

Dette gælder ikke kroniske patienter, som bruger meget medicin, eller børn under 18 år, hvor tilskuddet stiger fra 50 til 60 procent. Derimod skal raske danskere i gennemsnit betale cirka 178 kroner ekstra årligt for medicin, sagde sundhedsministeren. Desuden hentes der bl.a. penge ved at lukke Garantifonden for Skibsbygning, hvilket indbringer 48 millioner kroner.

Socialdemokraterne og SF ville ikke være med i aftalen og sundhedsordfører Jens Peter Vernersen (S) mener stadig, at det er en lille del af danskerne, der skal betale: »Det er jo ikke mig, som går ned og køber nogle codimagnyler engang i mellem, der bliver ramt. Det er dem med et større medicin forbrug mellem 500 og 3.000 kroner, der kommer til at betale. Det, synes vi, er uacceptabelt.«

Til det siger sundhedminister Jakob Axel Nielsen: »Det er skinbarligt vrøvl. Dem med et medicinforbrug over 1.000 kroner om året vil maksimalt komme til at betale 259 kroner mere om året, og dem med under 1.000 kroners medicinforbrug vil i snit betale cirka 50 øre mere om dagen.