Her er københavnernes gavebod

Se, hvordan Københavns bystyre har fordelt de millioner af kroner, som var til overs fra budgetåret 2011.

Pengeposerne regner ned over alle slags københavnere. Der gives blandt andet 35 millioner kroner til forbedrede forhold for cyklister på den ydre del af Nørrebrogade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klaus Sletting Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gamle på plejehjem. De små i skolerne. Bilejerne. Stofmisbrugerne. Arbejdsløse. Mange bliver tilgodeset i københavnerforlig, hvor alle partier undtagen Enhedslisten deler gavmildt ud af gaveposen på 872 millioner kroner. Hovedparten af pengene er ubrugte midler fra budgetåret 2011 og et fremtidigt salg af Københavns Energis transmissionsselskab.

Skoler

10 københavnske skoler skal helhedsrenoveres for 337 millioner kroner. De skal have en såkaldt ”tidssvarende stand” og også have bedre varme- og ventilationsanlæg. Det er Kirkebjerg Skole, Rådmandsgade Skole, Sundbyøster Skole, Vanløse Skole, Vigerslev Allé Skole, Højdevangens Skole, Sortedamskolen, Frederikssundsvejens Skole, Øster Farimagsgade Skole og Tove Ditlevsens Skole, der kan se frem til et ansigtsløft fra kælder til kvist.

Sløjfning af lukkeuger

41,7 millioner kroner går til at sløjfe to ugers ferielukning i dagsinstitutionerne – allerede fra 2012. Så nu kan københavnske småbørnsforældre frit planlægge, hvornår de vil holde sommerferie.

Ombygning af Nørrebrogade

Den store pulserende nerve gennem Nørrebro har bredere cykelstier, men det stopper ikke her. For 35 millioner kroner skal den ydre del af gaden ombygges, så cyklisterne også her kan få bedre forhold.

Fixerum

20 millioner kroner er blevet tildelt et fixerum på Vesterbro. Det skal tilgodese det allermest udsatte indbyggere i hovedstaden. Sprøjter og kanyler skal væk fra gader og porte, og stofmisbrugerne skal have bedre forhold.

Beskæftigelse

Der er 170.000 ledige danskere. 13 procent af dem bor i København, og de skal også have en del af den københavnske pengekage. I alt skal der postet 41,7 millioner kroner i kampen for beskæftigelse og imod ledighed. En såkaldt jobpakke skal gå til indsatsen over for ungeledighed, og en uddannelsespakke skal forstærke de lediges kompetencer.

Parkeringspladser

Et konservativt hjertebarn er kommet til verdenen. De Konservative har som solokrav fået øremærket i alt 80 millioner kroner til flere parkeringspladser i København. Blandt andet skal der oprettes 137 nye parkeringspladser i et parkeringshus ved Langebro. Derudover skal der omlægges parkeringspladser på gadeplan, som skal genopstå under jorden.

Bedre kultur- og fritidstilbud

For 19 millioner kroner får Hovedbiblioteket sig en gedigen makeover. Og 21,9 millioner kroner skal giver amagerkanerne en lethal. 19,6 millioner kroner er der afsat nye kunstgræsbaner på Amager og i Husum.

Udendørsservering

For Liberal Alliance har det været vigtigt at få inkorporeret en mere erhvervsvenlig kurs. For 15 millioner kroner har man fået fjernet gebyret og skatten for udendørsservering.

Kreative tanker

Der er givet 15 millioner kroner til kreativ vækstpakke, som skal sikre 5 procents vækst inden for områderne gastronomi, mode og design, TV og medier, film, veldfærdsteknologi og arttech (samspil mellem kunst og teknologi). Under denne udgiftspost er der 0,7 millioner kroner til at få europæiske filmuddannelse etableret i København og gøre København til Nordeuropas filmby.

Dokumentation: Se resten af de foreløbige udgiftsposter her