Hellere fyringer end nedsat tid

SOSU-assistenterne på Hillerød Hospital undgår en generel reduktion af arbejdstiden. Prisen er fyresedler, men fagforeningen kalder det en sejr.

Selvom Hillerød Hospitals neurologiske afdeling skal spare 3,5 stillinger væk på social- og sundhedsassistenterområdet, ser fremtiden alligevel lidt lysere ud i dag, end den gjorde i går, for de fleste SOSU'ere på afdelingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ville hellere lade et mindre antal hoveder ryge end kollektivt at gå ned i arbejdstid og løn.

SOSU-assistenterne på Neurologisk Afdeling på Hillerød Hospital fik i dag omgjort  en beslutning  fra hospitalsdirektionen om at lade omkring 20 social- og sundhedsassistenter arbejde op til ti timer mindre om ugen.

For de hårdest ramte ville det betyde en månedlig lønnedgang på omkring 5.000 kroner.

Færre rammes af nedskæringer

Men efter den seneste uges store protester fra SOSU'erne selv og fra deres faglige repræsentanter fra FOA og FOA Nordsjælland, lykkedes det i dag på et møde med hospitalets direktion at nå frem til en kombinationsløsning, der vil koste fyringer, men til gengæld vil betyde, at flere fuldtidsstillinger bliver bevaret.

Formand for FOAs lokale afdeling i Nordsjælland, Lene Lindberg mener, der er tale om en  løsningsmodel, der er langt bedre end den, der oprindeligt var stillet i udsigt.

- Vi havde jo helst set, at vi kunne undgå nogen form for fyringer, men jeg er tilfreds med, at man har lyttet til det, personalet har sagt gennem os, som er deres talerør, siger Lene Lindberg.

FOA opfordrede tidligere på ugen medarbejderne til ikke at tage imod hospitalets tilbud om at arbejde på nedsat tid. 

Prikkerunde på vej

Inden for de næste par dage, vil det blive besluttet, hvor mange der bliver tildelt en fyreseddel og hvor mange, der fremover må arbejde på nedsat tid. 

Den nye aftale betyder, at antallet af medarbejdere, der skal arbejde mindre vil blive kraftigt reduceret, samtidig med, at der bliver fjernet færre timer fra deres vagtplaner end det, der var det oprindelige udgangspunkt.

Det er ifølge Lene Lindberg altafgørende for faggruppens overlevelse på afdelingen.

- I sidste uge måtte stort set alle SOSU-assistenter blive sat så langt ned i tid, at de ikke ville være i stand til at varetage opgaven med at have elever på afdelingen. Det er glædeligt, at de nu fortsat kan have elever, så vi på sigt bevarer faggruppen på afdelingen, siger hun.

Derudover har ledelsen stillet garanti for, at hvis nogen forlader afdelingen ved naturlig afgang, vil de uddelte fyresedler blive vekslet til en genansættelse i den ledige stilling. 

Tilfreds ledelse

Bente Ourø Rørth, der er vicedirektør på Hillerød Hospital, er mest af alt glad for, at der er fundet en løsning, der vil skaffe de nødvendige midler.

- Det er en tilfredsstillende løsning, fordi vi kan komme videre med at udmønte besparelsen med opbakning fra medarbejderne, siger hun. 

Hillerød Hospital skal i alt spare 80 millioner kroner inden årets udgang, hvis 2010-budgetterne skal overholdes. På Neurologisk afdeling drejer det sig om 3,5 fuldtidsstillinger, der skal spares væk gennem fyresedler og nedsat arbejdstid.