Har du svært ved at falde i søvn? Så er du i fare for at få denne sygdom

Mennesker, der har problemer med at sove om natten, har op til tre gange højere risiko for at udvikle astma, viser et stort norsk studie.

Foto fra Iris: Søvnløshed kan være forbundet med risiko for astma. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personer, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, vrider og vender sig om natten eller vågner tidligt uden at kunne falde i søvn igen i de tidlige morgentimer, har øget risiko for at udvikle astma sammenlignet med personer, der sover normalt, viser et nyt norsk studie. Det skriver Videnskab.dk.

Det er velkendt, at personer, som lider af astma, har sværere ved at sove om natten, men ifølge forskerne bag det nye studie er det første gang, at forskere undersøger den omvendte situation - altså, om personer, som lider af søvnløshed, har øget risiko for at udvikle astma i voksenalderen. Her er svaret, at det har de.

Personer med kronisk søvnløshed, hvilket vil sige, at de har tegn på søvnløshed over længere perioder, har tre gange så høj risiko for at udvikle astma som normalbefolkningen.

»Det er en af de centrale opdagelser i vores forskning. Sammenlignet med folk, der ikke lider af søvnløshed, tyder noget på, at eventuelle ændringer i kroppen på grund af søvnløshed kan akkumuleres og resultere i alvorlige skadelige effekter på luftvejene,« fortæller førsteforfatteren til det nye studie, ph.d. og forsker Ben Brumpton fra Institutt for Samfunnsmedisin og Sykepleie, Norsk Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), og Klinikk for Lunge- og Arbeidsmedisin, Universitetssykehuset i Trondheim til Videnskab.dk.

Studiet er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Respiratory Journal.

Vivi Schlünssen er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og forsker i lungesygdomme, men hun har ikke deltaget i det nye studie.

Hun har dog læst det og mener, at studiet er interessant.

»Det er spændende og ligger i tråd med den stigende interesse, der videnskabeligt er for, hvad søvn betyder for vores helbred, og hvad dårlig søvn kan forårsage af blandt andet sygdomme,« siger Vivi Schlünssen.

Vivi Schlünssen påpeger dog, at der kan være andre sammenhænge, som gør, at dårlig søvn er forbundet med astma.

Blandt andet peger hun på, at personerne i undersøgelsen selv har rapporteret om deres søvn- og astmaforhold.

»Det kan jo godt være, at nogle mennesker i højere grad tænker om sig selv, at de fejler noget eller sover dårligt om natten. Derfor kan man jo godt forestille sig, at de mennesker, som mener, at de sover dårligt om natten, også har tendens til at tro, at de har astma. Det kan man ikke se i studiet, og derfor skal det undersøges yderligere i andre type studier, hvis man skal nærmere en årsagssammenhæng,« siger Vivi Schlünssen til Videnskab.dk.