Gummiged hærger prominent skagensmalers berømte strand

Ukendte gerningsmænd har med en gummiged skamferet den strand i Skagen, der er centrum for scenen i et af de mest kendte værker fra den berømte skagensmaler P.S. Krøyer. Borgmester raser over strandhærværket.

En gummiged kappede i weekenden toppen af et fredet strandområde ved Skagen Sønderstrand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Schnoor/Ritzau Scanpix

De berømte danske skagensmalere hentede inspiration til deres værker i Skagens smukke natur, de barske vejrforhold og det uspolerede liv.

Med prominente P.S. Krøyer som en af frontfigurerne indtog skagensmalerne en klar hovedrolle i dansk kunsthistorie.

Et af de mest berømte værker fra P.S. Krøyers imponerende samling er et stemningsfuldt billede med Skagen Sønderstrand som ramme, hvor Anna Ancher og Marie Krøyer går langs vandkanten.

Herunder ses det berømte billede af P.S. Krøyer:

I weekenden blev den berømte strand i Skagen udsat for et besynderligt hærværk, da ukendte gerningsmænd buldrede hen over de karakteristiske klitter, der indrammer Skagen Sønderstrand.

Af ukendte årsager er der blevet skåret en ordentlig luns af strandens berømte klitrækker, hvilket har fået Nordjyllands Politi til at gå ind i sagen.

Til Jyllands-Posten udtrykker borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, sin forfærdelse over det mystiske strandhærværk i Skagen.

»Det er på en fredet strand, man skubber en fredet klit ned. Det skal man bare ikke slippe af sted med. Det er et af de steder, der gør Skagen til noget særligt. Det er jo ikke for sjov, P.S. Krøyer og de andre skagensmalere sad og malede de klitter. Jeg kunne aldrig drømme om at sige: Det er lige meget, det er bare noget sand,« siger borgmesteren.

Borgmesterens plan er nu at få genetableret de skamferede klitrækker, som kan skimtes i P.S. Krøyers berømte maleri fra 1892.

Dronning Margrethe indviede i 2016 det nyrestaurerede Skagen Museum, hvor det berømte maleri »Sommeraften på Skagen Sønderstrand« af P.S. Krøyer hænger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

P.S. Krøyers »Sommeraften på Skagen Sønderstrand« blev solgt på auktion i København i 1978 til den tyske bladkonge Axel Springer for 520.000 kroner, hvilket dengang gjorde det til det dyreste danske maleri nogensinde.

Axel Springer trumfede dengang den daværende direktør for Skagens Museum, Knud Voss, der ganske enkelt ikke kunne matche det tyske bud.

Dagen efter auktionen var der dog gode nyheder til den slagne museumsdirektør fra Skagen, da Axel Springer meddelte, at han senere ville forære maleriet til museet som tak for Danmarks indsats for at redde jøder under Anden Verdenskrig.

Det betød, at museet fik maleriet i samlingen i 1986, da Axel Springers enke overleverede maleriet efter den tyske bladkonges død.