Gentofte Sø kan blive din

Københavns Kommune har sat Gentofte Sø til salg, fordi den er for dyr at vedligeholde.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man drømmer om at blive sø-ejer, er der muligheder i Gentofte. I hvert fald har Københavns Kommune sat Gentofte Sø til salg, fordi man ikke længere vil betale for vedligeholdelsen af den. Samtidig kan man ikke blive enig med nabokommunen Gentofte om betingelser for en eventuel overtagelse.

- Den er en ren udgift for os, og vi har ikke noget at bruge den til, siger Lasse Kvist Johansen, specialkonsulent på Center for Byudvikling, til Lokalavisen.

Københavns Kommune betaler årligt cirka 10.000 kroner for vedligeholdelse af søen, som oprindeligt var Københavns vigtigste vandforsyning. Siden 1859 har den imidlertid ikke haft en egentlig funktion for kommunen. Arealet af naturreservatet i Gentofte er på 279.337 kvadratmeter, og har ifølge Københavns Kommunes hjemmeside en offentlig vurdering på 419.000 kroner. Den udbydes til højestbydende.

Hvis man vælger at købe søen, og det har alle for så vidt mulighed for, får man oven i købet nogle øer med i handlen. Dog er der ikke de store muligheder for opførelse af liebhaveri.

- Man skal være opmærksom på, at det er et totalfredet område, så man må ikke opføre så meget som et fugletårn, siger Lasse Kvist Johansen til Lokalavisen.

Den mest oplagte køber er Gentofte Kommune. I flere år har der været forhandlinger mellem Gentofte og København, men uden resultat. Kommunerne er uenige om en vandafledningsudgift, som Københavns Energi opkræver, når der løber vand fra søen ned til Gentofte Renden og videre til Søborghus Rende for til slut at ende i Emdrup Sø. Gentofte Kommune frygter, at vandafledningsudgifterne kan blive for store.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så forstår jeg ikke, hvad Gentofte Kommune er bange for. Så vidt jeg har forstået, behøver de ikke frygte at skulle betale mere i vandafledningsafgift, end de gør i dag. Som jeg har forstået det, ønsker de en vederlagsfri ret til at udlede vand fra Gentofte Sø, men det kan vi ikke give dem, siger Lasse Kvist Johansen.