Fogh vil lukke EU-debat med ny aftale

Anders Fogh Rasmussen indbød i går de EU-venlige partier i Folketinget til forhandlinger om en bred Europa-politisk aftale.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) benyttede i går EU-topmødet i den portugisiske hovedstad til at lancere et udspil, der skal skabe ro om den danske Europa-politik.

Ved at invitere alle de EU-venlige partier i Folketinget til at indgå en ny bred politisk aftale – et nyt nationalt kompromis – vil statsministeren lægge en dæmper på den hidsige debat mellem de EU-venlige partier om, hvorvidt Danmark skal ratificere den nye EU-traktat ved en folketingsbeslutning eller ved en folkeafstemning.

Samtidig vil Fogh dæmpe spekulationerne om et hurtigt opgør om EU-forbeholdene: »Jeg lægger meget vægt på at bevare den brede enighed i Folketinget,« sagde Anders Fogh Rasmussen i går.

Målet er at finde ud af, hvordan Danmark kan bidrage til at styrke Europas rolle i blandt andet klimapolitik, udenrigspolitik og terrorbekæmpelse på baggrund af den reformtraktat, som de 27 medlemslande blev enige om i Lissabon natten til i går efter seks års politisk tovtrækkeri.

Såvel Socialdemokraterne og SF som de Radikale og Ny Alliance hilser Fogh Rasmussens invitation til en bred politisk aftale velkommen.

Anders Fogh Rasmussen beklager samtidig, at Danmark 15 år efter det danske nej til Maastricht-traktaten fortsat er vingeskudt i det europæiske samarbejde på grund af forbeholdene.

Når den nye reformtraktat træder i kraft, vil omfanget af de danske forbehold vokse væsentligt. Således vil Danmark blive lukket helt ude fra det retspolitiske område med politisamarbejde, terrorbekæmpelse og fælles regler om strafferet.

Flere eksperter vurderer over for Berlingske Tidende, at Danmark med den nye reformtraktat ikke afgiver suverænitet.