Fogh vil lette skatten for at øge forbruget

Regeringen kommer i næste uge med sit bud på en skattereform. Den vil til at begynde med være under finansieret for at sætte gang i økonomien, siger Fogh.

Fogh vil bevare skattestoppet og stimulere økonomien med nye skattelettelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er penge på vej til danskernes lommer.

I et forsøg på at få øget det private forbrug og sparket gang i dansk økonomi lover statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nu underfinansierede skattelettelser til danskerne.

Dét kan blive positivt nyt for de boligejere, som har frygtet en foreslået sænkning af rentefradraget fra 33 til 25 procent, vurderer cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen:

»Hvis regeringen holder sig til Skattekommissionens udspil, men ønsker at lave underfinansierede skattelettelser, så er mit gæt, at rentefradraget bliver på det nuværende niveau i længere tid, end Skattekommissionen lægger op til,« siger han.

Helt i samme tråd gætter cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian på, at regeringen vil vente med nogle af Skattekommissionens upopulære forslag til finansiering – og her er rentefradraget en meget svær politisk sag, som bl.a. Dansk Folkeparti uophørligt har advaret imod.

Statsministeren lagde ved et pressemøde på Coloplast i Humlebæk fredag vægt på to forudsætninger for en skatterform: Nye skattelettelser skal stimulere dansk økonomi, og skattestoppet skal bevares.

»Det siger sig selv, at en skattereform vil være fuldt finansieret på sigt. Men den vil blive sat i gang underfinansieret, hvorved den giver folk flere penge mellem hænderne, og det vil være med til at stimulere den økonomiske aktivitet,« sagde statsministeren, der samtidig rakte de trængte danske virksomheder en hjælpende hånd ved at udskyde deres skatte- og momsbetaling.

Regeringens krav til en skattereform er på kant med oppositionens umiddelbare ønsker, men Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen vil ikke opgive håbet om at komme med i en aftale. Han erkender dog, at udsigten til underfinansierede skattelettelser ikke er socialdemokratisk politik.
»Vi tror ikke, det er den bedste måde at føre vækstpolitik på i den nuværende situation,« siger han.

Henrik Sass Larsen mener, at statsministeren har skærpet tonen forud for forhandlingerne.

»Den tanke kan forekomme nærliggende, at han ikke er så vild efter at få os med i et forlig.«

I SF tror skatteordfører Jesper Petersen også fortsat på, at det vil være muligt at finde et kompromis med regeringen:

»En underfinansiering i starten vil ikke afholde os fra at være med,« siger han.