Familier føler fortsat, at risikoen er for stor

Flere forældre vil se yderligere beviser for, at vaccinen ikke er skyld i de indberettede bekymringer.

Kristian Skov-Andersen har ikke fået mere tiltro til HPV-vaccinen siden sidste år, og derfor er Laura stadig ikke HPV-vaccineret. Arkivfoto: ?Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Til sommer fylder Angelina 12 år, og det har sat nogle overvejelser i gang hos hendes mor, Wilhelmina Magallanes. Hun er normalt fortaler for at vaccinere børn, men når det kommer til HPV-vaccinen, er snakken en anden. Tvivlen nager.»Jeg føler mig ikke tryg ved vaccinen på mine børns vegne. Det er en ny vaccine, og med al den snak om bivirkninger synes jeg, at mine børn bliver dens prøveklude,« siger hun.

Og Wilhelmina Magallanes er langt fra alene om at have det sådan.

Sidste år i juni interviewede Berlingske Kristian Skov-Andersen, der er far til nu 13-årige Laura. Dengang valgte familien at ignorere invitationen til at lade Laura få HPV-vaccination og i stedet se tiden an, fordi »vi på nuværende tidspunkt simpelthen ikke er trygge ved den«, som Kristian Skov-Andersen sagde. Siden er der blevet forsket yderligere i vaccinen, og lægemiddelmyndigheder har frikendt den. Det har imidlertid ikke overbevist familien Skov-Andersen, og Laura er stadig ikke HPV-vaccineret.

»Vi har fået at vide, at der kan være en større risiko for vaccineskader hos personer med tilbøjelighed til infektioner, og Laura har et helbreds-issue, der betyder, at hun har en overtilbøjelighed til netop det. Derfor har vi faktisk valgt at sige, at vi slet ikke kommer til at vaccinere hende. Min vurdering er simpelthen, at risikoen er for stor,« siger Kristian Skov-Andersen, der i stedet vil tilstræbe at få Laura screenet for celleforandringer hvert år.

Sundhedsstyrelsen siger, at der ikke er videnskabelig dokumentation for det forhold, du beskriver. Hvad tænker du om det?

»Det er ikke noget, der beroliger mig i en grad, hvor jeg siger »Godt, så vil jeg lade min datter vaccinere«. Når først man er i den situation, at det er ens børns ve og vel, det handler om, så er man jo tilbøjelig til at lade være, hvis man føler, at man gambler bare en lillebitte smule med sit barns helbred,« siger Kristian Skov-Andersen.

Han har fulgt HPV-debatten og synes ikke, at der er blevet kommunikeret ny information ud fra Sundhedsstyrelsen, der underbygger, at HPV-vaccinen er et sikkert valg.

»Sidste år sagde jeg, at »nu venter vi og ser og håber, at myndighederne bliver klogere på vaccinen«. Men jeg må bare sige, at der ikke er dukket ny information op, som har overbevist mig om, at Laura skal vaccineres. Jeg synes ikke, at Sundhedsstyrelsen er kommet på banen og har rettet op på det, vi tidligere har haft at være bekymret over. Den dag, det kan bevises, at de mange alvorlige skader ikke skyldes vaccinen, vil jeg gerne høre fra Sundhedsstyrelsen,« slutter Kristian Skov-Andersen.