Færre piger bliver HPV-vaccinerede: »En hel masse kvinder får og dør af en væmmelig sygdom, som de ikke behøvede at få«

Kun en ud af ti piger, der fylder 13 i år, har fået det sidste stik med HPV-vaccinen. Ændrer det sig ikke, vil 186 piger få livmoderhalskræft, og 41 vil dø af sygdommen. Derfor styrkes online-kommunikationen nu.

HPV-vaccinen har fået stor mediebevågenhed, fordi danske piger i hundredvis har oplevet symptomer som hovedpine, voldsom træthed, koncentrationsbesvær, svimmelhed, besvimelse og mavesmerter efter at være blevet vaccineret Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre og færre piger påbegynder vaccinationsprogrammet med HPV-vaccinen, når de får det tilbudt som 12-årig – og samtidig er der også færre, som afslutter det. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

Her har kun 27 pct. af piger født i 2003 fået den første HPV-vaccine, mens ni pct. indtil videre har fået stik nummer to, der sikrer vaccinens fulde virkning. Til sammenligning viste en opgørelse på samme tidspunkt i 2012, at 80 pct. af piger født i 1999 havde fået det første stik, mens 67 pct. sørgede for at få begge stik og fuld HPV-beskyttelse.

Og det er et fald, der bekymrer Sundhedsstyrelsen.

»Vi har HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet som et tilbud til piger, fordi den beskytter mod livmoderhalskræft, der er en meget alvorlig og potentielt dødelig sygdom. Så hvis der er færre piger, der bliver vaccineret, så er der også færre piger, der ikke er beskyttet mod HPV, og det er meget bekymrende,« siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

HPV-vaccinen har fået stor mediebevågenhed, fordi danske piger i hundredvis har oplevet symptomer som hovedpine, voldsom træthed, koncentrationsbesvær, svimmelhed, besvimelse og mavesmerter efter at være blevet vaccineret. Sundhedsstyrelsen, WHO og Det Europæiske Lægemiddelagentur har imidlertid ikke kunnet finde en sammenhæng mellem vaccinen og bivirkningerne.

Får fatale konsekvenser

I Kræftens Bekæmpelse er man også foruroliget over det store fald i tilslutningen til HPV-vaccinationsprogrammet.

»Det er stærkt bekymrende, og hvis det her bider sig fast, er det et stort tilbageslag for forebyggelsen af livmoderhalskræft. Vi har en vaccine, som redder liv, og nu er der tilsyneladende flere piger og deres familier, som har fået det indtryk, at det er farligt at lade sig vaccinere,« siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i organisationen.

Beregninger foretaget af overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten viser, at hvis vaccinetilslutningen ender på de nuværende ni pct. vil 186 piger fra årgang 2003 få livmoderhalskræft, mens 41 af pigerne statistisk set vil dø af sygdommen. Vel at mærke piger, der kunne være gået fri.

»Og det er jo virkelig trist og næsten ikke til at bære, at en hel masse kvinder får og dør af en væmmelig sygdom, som de ikke behøvede at få,« siger Iben Holten.

Hun understreger dog, at flere end de nuværende ni pct. stadig kan nå at få fuld vaccinedækning, og at prognosen derfor ikke er endegyldig, men at »de ni pct. er dem, der er færdigvaccinerede i dagens Danmark, så selv om mine beregninger ikke er den evige sandhed, er det den sandhed, vi har lige nu«.

Sociale medier fylder

Årsagen til den faldende tilslutning til vaccinationsprogrammet skal findes i mediedækningen og den snak, der har fundet sted mellem danskere på de sociale medier, vurderer Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

»Den her debat om vaccinen har spredt sig på en måde, som vi ikke har set før. Der er ingen tvivl om, at det er rigtig svært for flere at skelne mellem misinformation og information på de sociale medier. Personlige beretninger kommer til at veje meget tungt, og alt bliver ligesom lige godt. Det skal vi, der er vant til at arbejde evidensbaseret, omstille os til,« siger Mette Lolk Hanak, der derfor har intensiveret arbejdet med nærværende kommunikation.

Ifølge Frederik Preisler, kreativ direktør i kommunikatiaonsvirksomheden Mensch, er HPV-vaccinen et eksempel på, at troværdigheden er flyttet fra myndighederne og over på de sociale medier.

»Du kan ikke finde nogen som helst fra officielt hold i Sundhedsstyrelsen, der siger, at bivirkningerne skyldes HPV-vaccinen. Ikke desto mindre er opfattelsen hos store dele af befolkningen, at der er noget, styrelsen ikke har styr på. Ultimativt at der er noget, den ikke fortæller,« siger Frederik Preisler og kalder det et tegn på, at Sundhedsstyrelsen ikke har formået at lægge en strategi for sin egen optræden på de sociale medier:

»De er simpelthen ikke med i debatten.«