Fakta: Jægersoldater med skrivekløe

Thomas Rathsack er langt fra den første jægersoldat, der har fået lyst til at udgive en bog.

Thomas Rathsacks bog "Jæger - i kamp med eliten" udkommer inden for få dage, efter Forsvaret har droppe at kære Fogedrettens afgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Thomas Rathsack er ikke den første soldat, der skriver om sine beretninger i forsvarets tjeneste.

Tidligere har nogle af Danmarks bedste og mest anerkendte elitesoldater skrevet om deres oplevelser og uddannelse, efter de er stoppet i tjeneste. Her er et uddrag af nogle af bøgerne.

B.S. Christiansen
B.S. Christiansen er Danmarks mest kendte jægersoldat. Efter hans aktive karriere i Jægerkorpset fra 1973 til 2001 er han blevet kraftigt profileret på tv, igennem en række programserier på TV2 med Bubber, Signe Svendsen og Anja Stensig:

I 2005 skriver han selvbiografien ’Et liv på kanten’. I bogen fortæller den tidligere jægersoldat om krig, kærlighed og sit spektakulære liv. Flere afsnit omhandler den hårde militære uddannelse og karriererne som aktiv i jægerkorpset.

Carsten Mørch
Carsten Mørch er i mange år jægerkorpset mand udadtil. Sammen med B.S. Christiansen gennemfører han i1978 verdens hårdeste militære uddannelse – tilmed som den bedste. Derfor er han ofte profileret i tv, og brugt som foredragsholder.

I 1984 skriver Carsten Mørch bogen ’Sådan!’, som er en selvbiografisk beretning om hans oplevelser i jægerkorpset, og hans refleksioner over den hårde uddannelse. Bogen er efterfølgende udkommet i opdaterede versioner i 1999 og 2000.

Poul Dahl
Poul Dahl har en lang karriere bag sig i det danske forsvar. Efter flere år som aktiv i jægerkorpset og hos FN, bliver han i starten af halvfemserne udnævnt som chef for det danske jægerkorps. Siden hen kommer han til Irak som chef for FN’s vagtstyrker og bataljonschef i de baltiske lande:

I 2006 skriver Poul Dahl sin første bog ’Jægersoldat i en terrortid’. Fortællingerne beretter omsoldaternes liv i forreste linje for både jægerkorpset, FN og Nato.

I 2007 udkommer Poul Dahls anden bog ’Mission Irak’. I bogen beretter han om sine oplevelser i Saddam Hussains Irak fra 1993 til 1996, hvor han havde ansvaret for sikkerheden i dele af Nordirak.

Nicolai Moltke-Leth
Nicolai Moltke-Leth er tidligere jægersoldat, og har gennemført en af verdens hårdest militære træningsprogrammer. Da han forlader forsvaret, starter en karriere som foredragsholder, samtidig med at han deltager i nogle af verdens største fysiske udfordringer, blandt andet Eco-Challenge, Paris-Dakar rally og Raid Gauloises.

I 1996 skriver Nicolai Moltke-Leth bogen Jo du kan”, der bliver en bestseller.

Bogens indhold trækker på erfaringer fra livet som jægersoldat, og bogen bliver startskuddet på en foredrags- og kursusvirksomhed med speciale i udvikling af mennesker.