Færre børn døbes i folkekirken

På bare fem år er antallet af børn, der får vand på issen og bliver døbt i den danske folkekirke, faldet med 6,9 procent. Forældrene overlader i stigende grad valget til børnene selv, påpeger teolog.

Færre børn døbes i Folkekirken. Her er det Prins Joachim og prinsesse Marie, der holder barnedåb i Møgeltønder kirke i 2012. Prinsesse Athena Marguerite Françoise Marie bliver døbt af Kongelige Konfessionarius Erik Norman Svendsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et barn, der iført en hvid dåbskjole holdes over døbefonten og får en sjat vand hældt over hovedet.

Det syn er blevet sjældnere de senere år i den danske folkekirke. De seneste tal fra Kirkeministeriet viser ifølge DR Nyheder, at antallet af døbte børn er faldet med 6,9 procent over de seneste fem år.

Ifølge teolog og ph.d.-studerende Karen Marie Sø Leth-Nissen er forklaringen, at forældrene ikke vil pådutte barnet den kristne tro, men selv lade barnet tage stilling senere i livet.

»Den overordnede grund til, at børn ikke bliver døbt, er, at forældre mener, at børn skal vælge selv. Det er et udtryk for den individualisering, som er en mega-trend i samfundet,« siger Karen Marie Sø Leth-Nissen til DR Nyheder.

Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær ærgrer sig over tendensen.

»Jeg kan sagtens genkende forklaringen med, at børnene selv skal vælge; det er et stadig større individualistisk præg, vi har i samfundet. Før i tiden døbte man »bare« sine børn. Det gør man ikke mere. I dag er det blevet et aktivt tilvalg at lade sine børn døbe,« siger han til DR Nyheder.

Henrik Stubkjær mener, at udfordringen bør mødes af en mere aktiv folkekirke, der skal diske op med attraktive arrangementer som eksempelvis babysalmesang for småbørnsfamilier.