Dit fuldskæg er fyldt med bakterier

Lad bare skægget gro, men husk at vaske det ordentligt. Ellers risikerer du at rende rundt med en bakteriebombe.

Hvis skæg er fyldt med bakterier, er der én person, der har et større problem end alle andre: Hr. Skæg. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hipster eller ej. Dit fuldskæg har brug for pleje. Særligt vigtigt er det, at du husker at behandle og vaske det ordentligt.

Udenlandske undersøgelser har tidligere vist, at mænds skæg kan have en høj koncentration af bakterier. I nogle tilfælde finder man sågar bakterier, man normalt kun finder i toiletkummen.

Så slemt behøver det heldigvis ikke stå til for danske mænd.

Spørger man Steve Loehrs, som bedst er kendt som Philly the Barber hos barberen Carl's Barber Shop i København, kommer det meget an på, hvor hygiejnisk man selv er.

- Hvis du går i bad hver eller hver anden dag, som man bør gøre, og du også vasker dit ansigt og skæg, så bør du være sikret mod at gå rundt med bakterier i dit skæg til daglig.

- Det kommer meget an på den personlige pleje hos den enkelte. Hvis ikke du eksempelvis vasker hænder efter et toiletbesøg og herefter rører dig i ansigtet, så er det lige meget, om du har skæg eller ej. Så vil bakterierne alligevel blive overført til dit ansigt, siger Steve Loehrs.

Hos barbershoppen ser man også mange forskellige typer skæg, og ofte lyder rådet til mænd med et større fuldskæg at være mere omhyggelig med at vaske sig.

- Har man et større skæg, er der også en større risiko for, at flere bakterier kan gemme sig. Så det kræver et større arbejde at få vasket skægget igennem og til bunds.

- Arbejder du også i et meget beskidt erhverv, bør du i hvert fald vaske dit skæg hver dag, men normalt går det også fint med at vaske skægget hver anden dag, siger chefbarberen.

Ved frisøruddannelsen på Aarhus Tech beskæftiger man sig ikke kun med hår, men også med skæg.

Faglærer Dorthe Kløve fortæller, at en dårlig skæghygiejne kan være med til at skabe en særlig ubehagelig gene.

- Da skæg ofte er så tæt omkring huden, kan man også risikere, at det begynder at lugte, når der sætter sig madrester. Derfor er det vigtigt, at du får det behandlet rigtigt - eksempelvis med olier og i nogle tilfælde også med cremer efter vask.

- Man kan også vaske skægget med noget sæbe, der er beregnet til det, og som også har noget god duft, siger Dorthe Kløve.

Steve Loehrs mener ikke, at det er nødvendigt at ty til specialsæber til skæg. Det job klarer almindelig shampoo glimrende.

Til gengæld er de to eksperter enige om, at man bør benytte sig af en skægolie for både at blødgøre og give skægget mere glans.

Dette råd er dog til de forfængelige, da det ingen effekt har i forhold til at holde sit skæg rent for bakterier.

/ritzau/FOKUS