Destination og rejsetype afgør din dækning

Tjek, at det blå kort stadig er gyldigt, inden du rejser, og undersøg din dækning på rejseforsikringen, hvis du skal på aktiv ferie.

Det blå kort er gyldigt i fem år og skal være gyldigt i hele den periode, din ferie varrer, så vær opmærksom på det inden afrejse. Noel Celis/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste ønsker ferie uden skrammer, men går det galt, så er det rart at vide, at ens dækning passer til destinationen og rejsetypen.

Så med lidt forberedelse inden afrejse kan du gøre det nemmere for dig selv, hvis uheldet er ude.

Går rejsen til et EU-land, skal man huske det blå sygesikringskort, fortæller Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.

»Med det blå kort er man dækket i offentligt regi på lige fod med borgerne i det land, man rejser til,« siger hun.

»Hvis man skal behandles på privathospital, eller man skal transporteres hjem, fordi man er rigtig syg, så er det ikke noget, det blå kort dækker,« siger Anja Lintrup Sørensen.

Derfor kan der være en del egenbetaling, selv om man har det blå kort med. Hvordan dækning og egenbetaling er i de enkelte EU-lande, kan man læse nærmere om på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.

Og så er det en god idé at have det blå kort på sig og ikke liggende hjemme på hotellet, anbefaler Morten Holm Steinvig, specialkonsulent i Penge- og Pensionspanelet.

»Man skal huske at vise det blå kort med det samme, ellers kan man komme til at betale for hele behandlingen selv,« siger han.

Dertil skal man inden afrejse huske at tjekke udløbsdatoen.

»Tjek det gerne lidt tid inden afrejse, for der er noget leveringstid på kortet,« siger Anja Lintrup Sørensen.

Og bliver man behandlet hos en udenlandsk læge eller på et hospital, så gem alle regninger og kvitteringer som dokumentation, hvis man skal søge om at få udgiften refunderet.

Det blå kort dækker ud over EU-landene også Schweiz, Norge og Island.

Går ferien til en destination uden for EU, er man kun dækket af en privat rejseforsikring.

»Nogle få selskaber har rejsedækning i deres indboforsikring, men de fleste har rejseforsikringen som et tilvalg, der så dækker hele året, uanset hvor mange gange man rejser,« siger Anja Lintrup Sørensen.

Her skal man dog huske at undersøge dækningen og justere, hvis det er nødvendigt.

Måske dækker rejseforsikringen kun en periode på 30 dage, og nogle har måske kun europadækning og ikke verdensdækning.

Skal man prøve nogle vilde ting som faldskærmsudspring eller lignende, så kræver det også noget ekstra af forsikringen.

»Hvis du regner med at skulle prøve jetski eller paragliding, så er det vigtigt at tjekke, om ens forsikring dækker,« siger Morten Holm Steinvig.

Det kan også være smart at tilpasse forsikringen, så den dækker afbestilling, hvis man eksempelvis brækker sin hånd forud for en golfrejse, siger Anja Lintrup Sørensen.

/ritzau fokus/