Derfor kan papegøjer snakke

Et studie foretaget af danske og amerikanske forskere viser, hvorfor papegøjer kan tale.

Nu ved vi, hvorfor en papegøje kan tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaare Smith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Poppedreng vil have sukker!«, er nok en af de sætninger, som mange papegøjer har lært at sige.

Nu har forskere fra det amerikanske universitet Duke University i North Carolina sammen med forskere på Biologisk Institut på Københavns Universitet fundet ud, hvorfor det er muligt. Det skriver dr.dk.

De talende papegøjer har været et mysterium længe, og flere forskere har da også forsøgt at opklare det. Allerede i 80erne lykkedes det at finde talecentrene i undulaternes hjerner, som er den art, papegøjer tilhører. Men indtil nu har forskerne ikke kunne finde ud af, hvad der har adskilt papegøjer fra sangfugle.

Men nu er vi altså kommet tættere på, hvilke forbindelser mellem fuglenes hjernecentre, som sandsynligvis ligger til grund for de fine talegaver.

»Evnen findes i en hidtil ubeskrevet skal omkring nervecellerne. Vi mener, at skallen gør papegøjerne i stand til at kunne mere end sangfuglene. Fuglenes hjerner er udstyret med fem-syv centre, der er involveret i at lave lydene,« forklarer Solveig Walløe, der er Ph.d. i neuroetologi på Biologisk Institut på Københavns Universitet, til dr.dk.

Hun forklarer, at centrene har en ganske koncentreret kerne af nerveceller, som er omgivet af en mere løs skal af nerveceller.

Og det er her i skallen, de særlige imitationsevner skal findes, mener forskerne.

Solveig Walløe fortæller, at den videre forskning blandt andet skal finde ud af, hvorfor papegøjerne har haft brug for at lære at imitere lyde, samt om papegøjernes talegaver kan fortælle noget om menneskers sproglige evner.