Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Rygsækken skal pakkes, gymnastiktøjet huskes og far skal overtage dagligdagen for mor, i hvert fald indtil det bliver skiftedag igen.
Der er mange ting, man skal huske på, når man har to adresser og skiftevis bor hos mor og far, og en undersøgelse viser, at delebørn bliver stresset af de mange skift.
Det er socialrådgiver og tidligere børnesagkyndig i Statsforvaltningen gennem 24 år, Hanne Søndergaard Jensen, der står bag undersøgelsen, hvor hun har interviewet otte skilsmissefamilier.
Undersøgelsen konkluderer, at det praktiske ofte fylder rigtig meget for delebørn, og de bliver stressede af de hyppige skift. Samtidig viser undersøgelsen også, at der er fordele ved deleordning, fordi børn bibeholder en hverdag med begge forældre.
Hanne Søndergaard Jensen er hverken for eller imod deleordninger, men hun mener, at det kræver rigtig meget arbejde af forældrene, for at børnene ikke kommer til at lide under ordningen.
»I en deleordning skal barnet hele tiden kunne omstille sig, og det kan være krævende. Nogle magter det ikke og bliver stressede. Derfor skal forældrene være yderst opmærksomme og lytte til barnet,« siger Hanne Søndergaard Jensen.
Debat om ordningen
Advokat Anja Cordes, der er formand for Danske Familieadvokater, arbejder til daglig med rådgivning af skilsmisseforældre. Hun oplever, at der er sket en materialisering af børn, når de skal deles mellem forældrene.
»Børn er blevet noget, man deler på lige fod med bankkontoen og møblerne. Forældrenes tolkning af loven (Forældreansvarsloven, red.) betyder, at de selv mener, at de har lige ret og lige adgang til barnet, og det er en kedelig tendens,« siger Anja Cordes.
Hun mener, at skilsmissebørn ofte befinder sig i en klemme, hvor de hverken vil såre mor eller far, og derfor vil de bøje sig for kravet, om at de skal bo en uge hvert sted, så ingen bliver kede af det.
Hos Foreningen Far er man på den anden side stor tilhænger af en ligelig fordeling af børnene.
»En deleordning betyder, at barnet stadig har to forældre, der kan engagere sig i dets hverdag. Samtidig betyder det også, at barnet får et liv, der minder om det, de havde, før forældrene blev skilt,« siger Lars Hansen, der er talsmand for foreningen.
Børnene fra Hanne Søndergaard Jensens undersøgelse giver udtryk for, at de mange skift kan være svære. Blandt andet siger en niårig pige:
»Jeg blev meget stresset. Der var meget, jeg skulle huske. Jeg tænkte, nu onsdag igen. Det var stressende.«