De flotteste politikere er borgerlige, mens de flotteste akademikere er venstreorienterede

Mens grimme mennesker har så få fordele, at de generelt opfatter verden som uretfærdig, har flotte mennesker så mange fordele, at de overser andres problemer. Forskere mener det forklarer, hvorfor højreorienterede politikere er flottere. Det kan dog også skyldes, at deres vælgere er dummere.

Den tidligere politiker for Ny Alliance og Venstre Malou Aamund kan være et eksempel på, at borgerlige politikere generelt er flottere end poltikere på venstrefløjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

I et studie har svenske og finske forskere opdaget, at højreorienterede politikere er flottere end venstreorienterede. De undersøgte valg i USA, Australien, EU og Finland og nåede frem til, at de borgerlige politikere generelt så noget bedre ud end venstrefløjens repræsentanter.

Deres forklaring er, at flotte mennesker har en række privilegier, der gør dem mindre empatiske. For eksempel viser tidligere undersøgelser, at de tjener mere end mindre attraktive, bliver behandlet bedre end andre, og derfor opfatter verden som meget retfærdig, opnår højere status og generelt er gladere end grimmere mennesker, der ikke har særlige fordele og derfor opfatter verden som mere uretfærdig. Samtidig viser andre studier, at folk der tjener mere er mindre tilbøjelige til at gå ind for omfordeling af ressourcerne i samfundet.

Derfor vil attraktive mennesker oftere være borgerlige, og dermed er sandsynligheden for at en borgerlig kandidat er attraktiv (og i godt humør) højere end for at en kandidat på venstrefløjen ser helt skarp ud, konkluderer de i undersøgelsen »The right look: Conservative politicians look better and voters reward it«, der blev publiceret i Journal of Public Economics tidligere i år.

Som vores egen sammensætning i Folketinget viser, er der naturligvis ofte undtagelser. Men ifølge forskerne er der et generelt mønster.

I kølvandet på de konklusioner har en anden svensk forsker, Professor Jan-Erik Lönnqvist, undersøgt om politikerne blot er toppen af isbjerget, og højreorienterede i det hele taget bare ser bedre ud end venstreorienterede. Det gjorde han ved at undersøge udseendet på 400 forskere, der havde publiceret deres forskning i henholdsvis højre- og venstreorienterede forskningsmagasiner.

Resultatet, som han publicerede i artiklen med det uoversættelige ordspil »Just because you look good, doesn't mean you're right« viste, at mens højreorienterede forskere generelt var lidt mere soignerede, så blev venstreorienterede forskere opfattet som mere attraktive. Med andre ord er man ikke automatisk borgerlig, hvis man ser godt ud. I stedet tror Lönnqvist, at grunden til at borgerlige partier vælger mere attraktive kandidater er, at deres vælgere tænker mindre… sofistikeret, er det ord han vælger.

»Min undersøgelse harmonerer med tidligere undersøgelser, der viser, at effekten af attraktive kandidater er dobbelt så stor på højrefløjen end på venstrefløjen. En årsag til at udseende betyder mere på højrefløjen kan være at deres vælgere er mindre velinformerede. Tidligere studier viser, at konservative vælgere tænker på en mere konkret, måske lidt mindre sofistikeret måde,« siger han i en udtalelse.