Danske Trump-tilhængere: »Med Trump ved man, hvad man får«

Kasketter med budskabet »Make America great again« blev luftet, da danske republikanere mødtes på et værtshus i Indre København for at overvære indsættelsen af USAs 45. præsident, Donald John Trump.

Danske Trump-tilhængere fejrer indsættelsen af Donald Trump på værtshuset Musen og Elefanten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Cigarrøg smyger sig op mellem de amerikanske flag på det københavnske værtshus »Musen og Elefanten«. Her er det en festdag, og blandt gæsterne er det en selvfølgelighed, at indsættelsen af Donald Trump skal ses på tv-stationen Fox News.

»Vi har set nok liberale græde, og det gider vi ikke i aften. For en gangs skyld vil vi have noget, der er »fair and balanced«,« lyder det fra gruppen af nuværende og tidligere medlemmer af Konservativ Ungdom.

»CCN er fake news,« griner en anden fra flokken med henvisning til Donald Trumps udfald mod en journalist fra netop TV-stationen CNN.

Der grines indforstået, når »The Donald« sender sin tommelfinger op i vejret som hilsen til de millioner af tv-seere, der følger indsættelsen. Og der er ingen tvivl om, at den 70-årige mand med det tilbagestrøgne hår og den solbrændte hud nyder opbakning i lokalet.

I Danmark er tilslutningent til Donald Trump ellers ikke særlig stor, og det skyldes primært, at danske venstreorienterede jorunalister læser New York Times, Washington Post og ser CNN, og dermed påvirkes af amerikanske venstreorienterede journalister, lyder diagnosen i det københavnske kælder-værtshus.

»Here comes the american delegation (Nu kommer den amerikanske delegation, red.«), lyder det med sydstats-accent, mens fem midaldrende amerikanere trasker ind i lokalet og sætter sig i det polstrede sæder under guirlander med »stars and stripes«.

29-årige Thorkil Værge har sat sin telefon til at vibrere, hver gang Donald Trump skriver en twitter-besked. Det har han gjort ofte på det seneste, og det er ikke nødvendigvis tunge politiske budskaber, verdens mægtigste mand sender afsted, medgiver den danske programmør. Det er nok mere en form for underholdning.

Men det er underordnet. Det vigtige er, at der sker et opgør med embedsværket og alt det, Hillary Clinton står for. 

Men hvad med »The Donalds« frembrusende adfærd, og at han er blevet beskyldt for at lyve?

Præmissen for Berlingskes spørgsmål betvivles. For hvem ved med sikkerhed, at Donald Trump lyver? Ofte bliver Donald Trump misforstået, lyder forklaringen videre.

Han har eksempelvis ikke med grov gestik gjort grin med en handicappet journalist, som han ellers er blevet beskyldt for. Den omtalte latterliggørelse har han brugt mod flere, som han er uenig med, forklarer en af de unge mænd ved bordet.

»Med Trump ved man, hvad man får. Det kan godt være, at han som person er svær at holde af, men han vil udfordre magtkonstellationer,« siger den 25-årige jurist Sebastian Røndal.

På skærmen løfter Donald Trump sin højre hånd og lægger den venstre på bibelen. I lokalet lyder der et glædesbrøl og klapsalver, da eden er afsagt og businessmanden Donald Trump kan kalde sig USAs 45. præsident.

Trump holder sin indsættelsestale, der lover, at man vil give magten tilbage til det amerikanske folk. De amerikanske gæster er gået i baren.

»Make american great again« står der på en kasket i det tilrøgede værtshuslokale. For de danske Trump-tilhængere er håbet også, at han kan gøre forholdet til Rusland »great« og indskrænke de overstatslige samarbejde som EU og Nato.

»Forhåbentlig vil vi huske ham for det om fire år.«