Danske myndigheder forbereder sig på en sommer med coronavirus

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens coronanyhedsoverblik.

Vi er nu på fjerde døgn, hvor skoler og daginstitutioner har været lukket – og hvor forældre har skullet jonglere mellem børnepasning og arbejde derhjemme.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, sagde onsdag aften til TV 2 News, at han tvivler på, at børnene kan vende tilbage til skolen om ti dage. Det vil med al sandsynlighed altså tage nogen tid, før hverdagen er normal. Vi håber, at I holder humøret højt derude.

I dagens overblik skal vi blandt andet runde en historie om, at coronavirussen kan få omfattende konsekvenser for de danske retssale. Derudover skal vi forbi en historie om, at topøkonomer kritiserer regeringens nye hjælpepakke til virksomheder. Og så skal vi læse om 62-årige Maanu, der i weekenden døde på Herlev Hospital efter at være blevet testet positiv for coronavirus.

Inden vi går videre med nyhedsoverblikket, vil vi lige slå et slag for, at Berlingske fremover hver dag vil følge op på den overvågningsrapport, som Statens Serum Institut udgiver dagligt cirka klokken 13.

Vi indleder overblikket med de seneste nyheder fra natten. Og vi begynder med en positiv en af slagsen. For første gang siden coronavirusudbruddet er nul personer det seneste døgn registreret som smittede i virussets oprindelige epicenter, millionbyen Wuhan i Kina. Det kan du læse mere om her.

Antallet af dødsfald relateret til coronavirus har på verdensplan oversteget 10.000. Det fremgår af en opgørelse fra Johns Hopkins University i Baltimore, USA, tidligt fredag morgen dansk tid. Der er ifølge universitet over 244.000 bekræftede smittetilfælde på verdensplan, mens antallet af raskmeldte har nået godt og vel 86.000.

For at hjælpe den pressede restaurationsbranche har fødevareminister Mogens Jensen (S) valgt at lempe bureaukratiet, hvis man som restauratør ønsker at tilbyde takeaway, så man fra torsdag kan begynde uden forinden at melde det til Fødevarestyrelsen.

Det har tidligere lydt, at coronavirus ville stilne af, når sommeren nærmede sig, og vejret blev varmere. Dette er fortsat det forventede scenarie, men alligevel forbereder de danske myndigheder sig på, at coronavirus ikke nødvendigvis bliver hæmmet af varmere vejr.

Og så har den europæiske centralbank, ECB, i nat lanceret en ny hjælpepakke for at hjælpe den europæiske økonomi. Pakken er på intet mindre end 750 milliarder euro.

Opdaterede tal

Her en update på de seneste tal om udbredelsen af coronavirussen i Danmark og i verden.

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 1.057.
  • Antal helbredte i Danmark: 1.
  • Antal døde i Danmark: 4.
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 218.815.
  • Antal helbredte på verdensplan: 84.114.
  • Antal døde på verdensplan: 8.810.

Kilde: Statens Serum Institut og Johns Hopkins.

Topøkonomer: Der skal 300 mia. kr. på bordet

Regeringen har gearet kraftigt op i kriseberedskabet og har nu bebudet en ny hjælpepakke på 40 milliarder kroner til danske virksomheder. Udviklingen går dog meget hurtigt, og derfor rækker den nye hjælpepakke slet ikke, hvorfor nye og kraftige instrumenter må i brug for at afbøde de økonomiske effekter af coronakrisen.

I en kronik i Berlingske torsdag foreslår tænketanken Kraka med en række tidligere overvismænd i spidsen en ny pakke, hvor Folketinget over en bred kam går ind og dækker en del af indkomstnedgangen, som mange virksomheder oplever på grund af coronakrisen.

Kraka foreslår, at regeringen afsætter 300 milliarder kroner til formålet.

Læs historien her.

62-årige Maanu fik coronavirus. I weekenden døde han på Herlev Hospital

Abena blev ringet op af en sygeplejerske fra Herlev Hospital natten til søndag. Hendes far var død, meddelte stemmen i telefonen. Abenas 62-årige far, Kwabena Maanu, var blevet testet positiv for coronavirus om lørdagen.

Hun kørte til hospitalet i nattemørket for at se ham. Blev iført en dragt, en maske og handsker, inden hun måtte gå ind til sin døde far på hospitalsstuen.

Hun holdt ham i hånden med handsker på, prøvede at sige noget rart til ham gennem masken. Hvordan får man sagt ordentligt farvel, når man skal være nervøs for at blive smittet af coronavirus af et menneske, man elsker?

»Jeg undrer mig over, at jeg ikke er blevet testet, efter jeg har været i kontakt med min far, som var coronasmitttet. Nu er jeg selv gået i frivillig isolation med min femårige datter, så jeg ikke risikerer at sprede smitten,« siger hun.

Læs historien om Maanu og Abena her.

Vi har haft mange økonomiske kriser – men ingen som den her

Recession, massefyringer og astronomiske hjælpepakker fra regeringer og centralbanker.

Det er bare noget af det, vi står over for i takt med, at coronavirus spreder sig i Vesten og lukker hele samfund på sin vej. Der er ingen tvivl om, at coronavirussen vil ramme økonomien i Danmark og resten af verden hårdt, men der er blandt økonomer og historikere stor uenighed om, hvor længe den økonomiske krise vil vare, og hvor slem den bliver.

Coronakrisen er speciel og minder om intet, vi tidligere har set. Aldrig har finansmarkederne fået så mange tæsk så hurtigt. Aldrig har renterne været så lave på vej ind i en krise.

Berlingske har talt med en række eksperter om coronakrisen og dens konsekvenser.

Læs historien her.

Coronapandemien lukker stort set danske retssale

Ofre må vente længere på retfærdighed, mens varetægtsfængslinger forlænges, og vidneforklaringer bliver udskudt.

Både eksperter og fagfolk advarer om problemer for retssikkerheden, efter at de danske retssale stort set er lukket på grund af covid-19.

Domstolsstyrelsen og Anklagemyndigheden påpeger dog, at de opretholder alle kritiske funktioner.

Læs historien her.

Dagens musikvideo

TV Syds ungdomsredaktion, Schwung, har været kreativ og har udgivet en sang om coronavirus. Sangen hedder »Sammen hver for sig« og skal minde unge om myndighedernes anbefalinger.

Se videoen her:

Det sker i dag

  • Kl. 14:00: Flere myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19. Det sker ved et pressemøde, som ventes cirka klokken 14.00 i København. Mødet vil som udgangspunkt finde sted på daglig basis på hverdage – tidspunkt og sted kan variere.