Da tyvene stak af, kastede Kristian sig ind i sin bil og satte efter dem

Berlingske har i en uge fortalt historier om, hvordan uopklarede indbrud spreder frygt, mistillid og paranoia i nordsjællandske nabolag. Historien om det, Kristian Holm oplevede en sen nat i august, er en anden en af slagsen.

Omkring tre minutter efter at Kristian Holm ringede 112, ankom den første politipatrulje til ejendommen øst for Fredensborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På videoovervågningen kunne Kristian Holm se en hvid varevogn med udenlandske nummerplader og to mænd, klædt i hættetrøjer og mundbind, gøre ophold i indkørslen. Han så, hvordan den ene skærmede for sine øjne med den ene hånd og lod sin lommelygte lyse direkte op i kameraets øje med den anden, hvorefter han luntede videre ind mod huset. Den anden tøvede kort.

Men kun kort – så tog han sin behandskede hånd op til panden, som missede han mod solen, og fulgte efter.

Solen var ingen steder at finde øst for Fredensborg natten til 28. august, da Kristian Holm vågnede til lyden af et indbrudsforsøg.

Det første han gjorde var at ringe 112. Og så, uden at vække sin kone eller sine børn – uden tid til at tænke en tanke – stormede den 46-årige entreprenør ud af døren for at konfrontere krænkerne af hans nattesøvn og private ejendom. Stadig i nattøj.

»Sådan som adrenalinen pumpede rundt i min krop, havde jeg ikke min egen sikkerhed for øje,« fortæller han.

De to tyve stak af ved synet af Kristian Holms bil. Han kastede sig ind i sin bil og satte efter. Det lykkedes ham at blokere varevognen, så tyvene ikke kunne køre væk. Alligevel havde de held til at fordufte til bens i det kulsorte mørke.

Næsten samtidig, tre minutter efter opkaldet, meddelte de pulserende, blå blink politiets ankomst. Kort efter var i alt fire patruljebiler til stede.

»De havde hundepatrulje med – det var helt vanvittigt,« siger Kristian Holm.

Betjente frigav hundene ved den mark, han havde set tyvene løbe hen mod.

»Nu slippes hundene!« blev der råbt.

Og så, ude på marken, rejste to skikkelser sig op. De havde hænderne i vejret.

Berlingske har denne uge beskrevet, hvordan indbrud i private hjem skaber frygt, mistillid og paranoia i hårdt ramte boligkvarterer i Nordsjælland – og hvordan nogle beboere har valgt at tage sagen i egen hånd, mens frustrerede borgmestre venter på Christiansborgtilladelse til at oprette vagtværn.

Området er både det sted i landet, hvor der anmeldes flest indbrud – og det sted, hvor politiets opklaringsprocent er lavest. Sidste år sigtede Nordsjællands Politi en gerningsmand i 3,9 procent af indbrudssagerne.

Indbrudsforsøget hos Kristian Holm i Fredensborg denne sommer blev opklaret.

»Jeg synes, de var virkelig skarpe. De var der sgu for borgeren den dag,« siger Kristian Holm om Nordsjællands Politis indsats. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

De to mænd, som viste sig at komme fra Rumænien, fortalte politiet, at de var ude at lede efter nogen, der kunne hjælpe dem med noget olie til deres varevogn.

Kristian Holm, der i en årrække har arbejdet med biler, fik varevognens nøgle af politiet, så han kunne se efter.

»Det viste sig så, at de løj. Der var fint med olie på bilen,« siger han.

I bilen blev der fundet genstande, som viste sig at være tyvekoster. Tyvene blev varetægtsfængslet, og godt en måned senere mødte Kristian Holm op ved Retten i Helsingør for at vidne.

Begge blev idømt betingede fængselsdomme. En straf, som skal afsones, hvis de vender tilbage til Danmark inden for to år.

Tilbage sidder Kristian Holm med en retsfølelse, der er høj.

»Ude på landet, hvor der er helt mørkt om natten, føltes ventetiden uendelig lang. Men jeg kunne se de blå blink få minutter, efter at jeg havde lagt røret på, og jeg synes, de var virkelig skarpe. De var der sgu for borgeren den dag.«