Canada opruster flåden i Arktis

Mens striden med Danmark om Hans Ø stadig er uløst, vil Canada indsætte seks nye patruljebåde i Arktis. Vi må hævde vores suverænitet, siger premierministeren.

Canada opruster i de arktiske områder.

Regeringen vil indkøbe mindst seks patruljeskibe til en pris af 16 mia. kroner, oplyser premierminister Stephen Harper.

Skibene skal håndhæve canadisk suverænitet i Arktis og ikke mindst i Nordvestpassagen, der forbinder Atlanterhavet og Stillehavet og menes at være rig på både olie, gas og mineraler.

Når den globale opvarmning får polarisen til at smelte, ventes Nordvestpassagen at blive isfri en del af året. Herved kan skibe spare næsten 4000 kilometer på ruten fra Europa til Asien, sammenlignet med turen gennem Panama-kanalen.

Canada varsler styrket militær tilstedeværelse i Arktis på et tidspunkt, hvor konflikten mellem Danmark og Canada om retten til Hans Ø stadig er uløst.

Hans Ø ligger et stykke nord for indsejlingen til Nordvestpassagen, men der forhandles stadig om den lille ubeboede ø på blot 0,8 kvadratkilometer i det smalle stræde mellem Nordgrønland og Ellesmere Island. Øen har betydning for, hvem der ejer eventuelle råstoffer i området.

/ritzau/