Brixtofte: Jeg har min ytringsfrihed

Injuriesagen mod Peter Brixtofte, der i dag behandles i Lyngby ret, er en strid på ord, jura og ikke mindst fortolkninger.

Peter Brixtofte ankommer til retten i Lyngby tirsdag den 25. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Må man udtale, at en dommer er en "politisk modstander" og en "yderliggående nationalist"?

Det er et af de spørgsmål, som retten i Lyngby i dag behandler i sagen mod tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte, der er tiltalt for injurier og ærekrænkelser mod den forhenværende byretsdommer Peter Garde.

Det var Peter Garde, der var retsformand i retten i Hillerød under de to straffesager mod Peter Brixtofte - henholdsvis den såkaldte sponsorsag og hovedsag - og altså ham, der idømte den tidligere borgmester fængselsstraffe i begge sager.

Og da Østre Landsret i 2009 stadfæstede den sidste af de to domme, kom Peter Brixtofte i et interview med TV2 News med de udtalelser, der nu skal granskes grundigt af retten.

- Det er en politisk dom, og det er synd for Danmark. Byrettens dommer (Peter Garde, red.) var min åbenlyse politiske modstander. Han er en yderliggående nationalist. ... Det er politiske modstandere, der har dømt mig, og det har jeg ingen respekt for … Han (Peter Garde, red.) burde aldrig have været dommer, lød det bl.a. i det syv minutter lange tv-interview.

Det resulterede i en tiltale fra Nordsjællands Politi for ærekrænkelse og injurier. Men Peter Brixtofte nægter sig skyldig og understregede under sin afhøring i retten tirsdag, at han har belæg for sine udtalelser.

Påstanden om, at Peter Garde skulle være nationalist, dokumenteres ifølge Peter Brixtofte i en artikel fra Ugeskrift for Retsvæsen, skrevet af Peter Garde, der omhandler retspraksis om forskellige straffe til udlændinge uden fast ophold i Danmark og herboende.

- Det, der har betydet mest for mig i mit liv er at bekæmpe nationalisme. Når en dommer så siger, at vi dømmer udlændinge hårdere end danskere, og at det bør fortsættes, så forstår jeg slet ikke, at det er mig, der er tiltalt. Det er utroligt, at man kan mene sådan noget, lød det fra en tydeligt indigneret Peter Brixtofte på afhøringsbænken.

Det fik dog anklageren til at spørge direkte, om Peter Brixtofte havde læst den pågældende artikel. Hvilket Brixtofte prompte bekræftede, at det havde han.

Anklageren ville også gerne høre, hvorfor Peter Brixtofte mente, at der var belæg for at kalde dommen i hovedsagen for "en politisk dom".

- For der er ikke noget jura i den. Det er en helt forkert dom. Og det har jeg lov til at mene, jeg har også min ytringsfrihed, sagde Peter Brixtofte.

Han har lige siden byrettens behandling af den første sag mod ham fremført, at dommer Peter Garde var inhabil, og i retten i Lyngby fik han påny fremført kritikken. Blandt andet blev den ni-sider lange tale, som Peter Brixtofte i sin tid læste op i retten i Hillerød, læst op igen.

Peter Brixtofte nægter sig skyldig i anklagen om injurier og ærekrænkelser. Anklagemyndigheden kræver bødestraf.

Sagen fortsætter tirsdag eftermiddag med procedurer fra henholdsvis anklager og forsvarer.