Peter Brixtofte er død

Peter Brixtofte er Død. Den tidligere Farum borgmester blev 66 år- Arkivfoto: Peter Brixtofte signerer eksemplarer af hans nye bog "Mit Horserød" i Farum Bytorv.. (Foto: Kristoffer Juel Poulsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Peter Brixtofte, tidligere skatteminister og borgmester i Farum, er død i en alder af 66 år.

Det oplyser hans døtre Vibeke Brixtofte, Signe Brixtofte og Marie Magne Larsen i en pressemeddelelse.

Familien er tynget af sorg, lyder det i pressemeddelelsen.

Det var den ene af døtrene, som fandt den tidligere borgmester alene i sin lejlighed i Farum, skriver Ekstra Bladet.

Du kan læse Berlingskes nekrolog her:

Det var i Farum Kommune, Peter Brixtofte for alvor blev kendt i offentligheden, efter at han i 1986 overtog posten som borgmester. Brixtofte regerede nytænkende og uortodokst i kommunen.

Han havde stor succes med at få arbejdsløse i job, ligesom Farum blev landskendt for vellykket integration af det store antal borgere af fremmed herkomst.

Den politiske karriere begyndte dog allerede i 1973. Her blev han valgt til Folketinget for Venstre, hvor han sad som medlem i tre perioder over 30 år.

Med årene udviklede Peter Brixtofte sig til imidlertid til en stadigt mere enerådig borgmester, hjulpet på vej af et eskalerende alkoholforbrug.

Daværende statsminister Poul Hartling i samtale med en ung Peter Brixtofte Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Thempler.

Dyre vine middage på skatteborgernes regning, tvivlsomme sponsoraftaler og forsøg på at skjule kommunens dårlige økonomi for byrådet satte en alvorlig dæmper på den politiske karriere i 2002, hvor han måtte forlade sin borgmesterpost.

Efter en lang række afsløringer i dagbladet BT måtte han forlade sin borgmesterpost. Peter Brixtofte fortsatte dog som løsgænger i Folketinget frem til 2005.

Senere blev han dømt for groft mandatsvig og embedsmisbrug for sin tid som borgmester i Farum.

Og i 2008 besluttede Valgbarhedsnævnet, at Brixtofte ikke var værdig til at være folkevalgt politiker.

Peter Brixtofte er Død. Den tidligere Farum borgmester blev 66 år- Arkivfoto: Peter Brixtofte signerer eksemplarer af hans nye bog "Mit Horserød" i Farum Bytorv.. (Foto: Kristoffer Juel Poulsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen.

- Retsopgøret om Peter Brixtoftes tid som borgmester i Farum og det efterfølgende fængselsophold tog hårdt på ham og førte til et omfattende alkoholmisbrug, som han kæmpede med i flere år, oplyser døtrene.

Få måneder før sin død kaldte Brixtofte Farum-sagen "et politisk attentat".

- Jeg har en kolossalt god samvittighed. Jeg ved, at jeg har gjort mit bedste, og jeg ved, at det er en flot by, jeg har efterladt, sagde han i interviewet, som blev sendt på DK4.

- Jeg har det godt. Jeg har et dejligt liv. Jeg har udrettet en masse ting. Og det er jeg stolt af.

Venstres næstformand, udenrigsminister Kristian Jensen, kalder Peter Brixtoftes dødsfald "trist".

- Han bør huskes for mere end lovbruddene. Der var også nyskabende forslag og gode ideer, skriver han på Twitter.

Ud over sine døtre efterlader Peter Brixtofte sig syv børnebørn, en mor og en kæreste.

Arkivfoto: Peter Brixtofte forlader Go aften Danmark studiet på Hovedbanegården i København, efter at have deltaget i programmet tirsdag aften d. 10. april 2007, dagen hvor en ny dom gav Brixtofte yderligere to års ubetinget fængsel.. (Foto: Brian Berg/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg.

/Ritzau