Besked til forældre i København: Nu kan alle børn komme i daginstitution igen

De nye retningslinjer til daginstitutioner betyder, at alle børn inden længe kan vende tilbage til deres børnehave eller vuggestue, lyder det fra Københavns Kommune.

Nu bliver der plads til alle børnehavebørn og vuggestuebørn i de københavnske daginstitutioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint

Hvis du har passet dit barn hjemme de seneste måneder, fordi der ikke har været plads til alle børn i daginstitutionen, er der nu gode nyheder.

Alle børn i de københavnske daginstitutioner kan inden længe vende tilbage til deres børnehave eller vuggestue, lyder det fra Københavns Kommune i et brev, som sendes ud til forældrene i dag.

Det skyldes, at Børne- og Undervisningsministeriet onsdag aften udgav nye retningslinjer for daginstitutioner og skoler, hvor alle afstandskrav i daginstitutionerne er afskaffet.

Tidligere lød det i retningslinjerne, at der skal være fire kvadratmeter pr. børnehavebarn i institutionen og seks kvadratmeter pr. vuggestuebarn.

Det har været en udfordring for mange københavnske daginstitutioner at finde plads nok, og derfor er flere dagtilbud rykket udenfor i parker eller i telte, mens forældre har fået mulighed for at tage pasningsorlov og passe børnene hjemme uden at skulle betale for dagtilbuddene for at mindske pasningsbehovet.

Nu er kravet til kvadratmeter afskaffet, og kravet til en meter mellem hver person gælder heller ikke i dagtilbuddene.

»Vi kan derfor begynde at vende tilbage til en mere normal hverdag med plads til alle institutionens børn,« lyder det fra Tobias Børner Stax, der er administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, i brevet.

»I de enkelte institutioner kan børn og medarbejdere begynde at vende tilbage til deres velkendte stuer og grupper. De børn, som er blevet passet uden for institutionen, kan også vende tilbage, efterhånden som der bliver gjort klar til dem. Og endelig kan nye børn begynde indkøring.«

Det kan dog tage »et stykke tid«, før alt fungerer som før, og derfor skal alle forældre ikke forvente, at alt er tilbage til normalen fra på mandag, lyder det fra Tobias Børner Stax.

»Der kan gå lidt længere tid, før alle er tilbage i deres vante lokaler, før åbningstider er normale, eller at transport for udflyttere bliver som før,« står der i brevet.

Den seneste opgørelse fra Københavns Kommune viser, at der lige nu er kapacitet til 26.229 børn i de københavnske dagtilbud. Til sammenligning er der indskrevet omkring 30.000 børn i institutionerne. Der mangler således i øjeblikket plads til omkring 4000 børn. En stor del af forældrene til disse børn har dog valgt at tage pasningsorlov.

Forældre, der har behov for pasning, men som stadig ikke har fået plads til deres barn, opfordres til at kontakte lederen i institutionen for at aftale opstart så snart som muligt.

De nye retningslinjer fastslår stadig, at der skal være stort fokus på hygiejne og rengøring, og derfor vil der fortsat være fokus på håndvask, rengøring og aftørring af legetøj og overflader i institutionerne, skriver Tobias Børner Stax.

Der kan også fortsat være særlige regler i forhold til for eksempel legepladser og hentning.

Der er ikke længere krav til, at børnene skal opdeles i mindre grupper af børn. Nu lyder det i retningslinjerne, at børnegrupperne udgør den stue, de går på.

»De enkelte stuer vil sammen med deres faste voksne så vidt muligt være adskilt fra de andre stuer, men institutionerne kan samle børnegrupperne i ydertimerne først eller sidst på dagen,« lyder det i brevet til de københavnske forældre.

Derudover lover kommunen, at der fortsat vil være ekstra medarbejdere til at hjælpe i hverdagen.

De forældre, der har valgt at søge om pasningsorlov, får mulighed for at forkorte den.

»Flere forældre har søgt om midlertidig orlov til deres barn i løbet af den gradvise åbning. Der bliver nu åbnet for, at man kan forkorte sin orlov, når institutionen igen kan tilbyde plads til ens barn,« lyder det i brevet.

Forældre, der ønsker at forkorte orloven, kan læse mere her.

Det fremgår ikke mere præcist af brevet, hvornår alle institutioner forventes at være tilbage til normalen, og om børnehaver, der er rykket ud i parker eller i telte, kan forvente at komme tilbage i deres normale daginstitution inden længe, men Berlingske arbejder på at få et interview med børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).