Lisbeth stod tirsdag i et dilemma: »Vi er mange flere forældre, der ønsker pasning, end hvad tallene viser«

Flere forældre i København er frustrerede over at være nødsaget til at tage børn ud af daginstitutionerne i en længere periode, hvis de vil have penge refunderet for manglende institutionspladser. En af de forældre er Lisbeth Ellebæk Nielsen, der har frameldt pasningsbehovet for sine tre børn i flere uger, selv om hun reelt stadig ønsker pasning.

Lisbeth Ellebæk Nielsen arbejder til dagligt som freelancejournalist, og hendes mand er snedker. Familien fra Vesterbro er ikke udvalgt som en af de familier, der i første omgang kan få deres børn passet i daginstitutionen, fordi der ikke er plads til alle børn. Nu har de frameldt pasningsbehovet, selv om de reelt stadig ønsker pasning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Lisbeth Ellebæk Nielsens tre børn, Signe på fem år, Lydia på tre og Karen på et, var ikke blandt dem, der i første omgang kunne få plads i familiens daginstitution på Vesterbro, da den genåbnede i sidste uge på halv kapacitet.

På grund af den manglende kapacitet flere steder meddelte Københavns Kommune efterfølgende, at kommunen vil komme forældre som Lisbeth til undsætning med en orlovsordning, der gør det muligt at få penge refunderet for de manglende institutionspladser, hvis forældrene vælger at passe deres børn derhjemme.

Orlovsordningen har dog konsekvenser, erfarede Lisbeth Ellebæk Nielsen, da hun tirsdag skulle vælge, om hun ville tage imod ordningen eller ej.

Hun blev bedt om at vælge, om hun vil melde orlov for sine børn resten af april eller frem til 10. maj og dermed trække pasningsbehovet for børnene tilbage.

Hun kunne også vælge at fastholde pasningsbehovet og håbe, at der vil blive plads i institutionen nogle af de kommende dage. Dog vil dette betyde, at hun ikke kan få penge retur for de dage, hvor hun fortsat passer sine børn hjemme.

Lisbeth Ellebæk Nielsen, mor til tre

»Problemet er, at vi ikke tæller med i statistikken over forældre, der ønsker pasning lige nu.«


»Jeg forstår virkelig godt, at der er forældre, der har større behov for pasning end os, og at vi derfor ikke i første omgang har fået en plads. Men vi har hele tiden håbet, at der nogle af de kommende dage ville blive en ekstra plads. Kommunen siger jo, at den hele tiden arbejder på at finde flere kvadratmeter,« siger Lisbeth Ellebæk Nielsen og fortsætter:

»Den plads kan vi dog ikke få del i nu, fordi vi ikke længere har meldt et pasningsbehov. Vi har stået mellem valget om at tage orlov for vores børn i en længere periode og få penge refunderet, eller fortsat at ønske pasning, muligvis stadig ikke få en plads og så ikke få vores penge refunderet.«

Lisbeth Ellebæk Nielsen med datteren Karen på et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Lisbeth Ellebæk Nielsen og hendes mand endte med at tage imod orlovsordningen og frameldte pasningsbehovet frem til 10. maj.

»I virkeligheden er det faktisk ikke så meget pengene, det handler om. Problemet er, at vi ikke tæller med i statistikken over forældre, der ønsker pasning lige nu, og det bekymrer mig, at kommunen ikke er klar over, at vi er mange flere forældre, der rent faktisk ønsker pasning, end hvad tallene viser,« siger hun.

Flere forældre er frustrerede

Søndag lød det fra Københavns Kommune, at »alle forældre opfordres til at melde deres pasningsbehov ind uge for uge – de må ikke holde igen, vi skal kende deres behov for at kunne planlægge og prioritere bedst.«

Berlingske skriver torsdag, at flere forældre er blevet presset af deres daginstitutioner til at melde, at deres barn holder ferie, selv om forældrene reelt stadig ønsker pasning.

Lisbeth Ellebæk Nielsen er ikke den eneste forælder, der er frustreret over, hvordan orlovsordningen fungerer.

Anders Rytsel har to børn i en anden daginstitution i København. Han følte sig også i klemme, da han tirsdag skulle vælge mellem fortsat at ønske pasning af sine børn, selv om der ikke er plads til dem lige nu, eller om han skulle vælge orlov og få penge refunderet.

Indtil videre har han ønsket orlov resten af april.

»Orlovsordningen burde være så fleksibel, at man får refunderet beløbet for de dage, hvor institutionen ikke kan tilbyde os en plads,« siger han og fortsætter:

»Jeg føler, at jeg blev stillet i en umulig situation. Jeg vil gerne passe mit arbejde, men jeg vil faktisk også gerne have passet mine børn. Og jeg kan reelt ikke vide, om der kommer en plads på fredag. Samtidig ville det da være rimeligt at få pengene tilbage, når vi ikke gør brug af institutionen.«

Anders Rytsel har frameldt pasningsbehov for sine børn, selv om han reelt stadig ønsker pasning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Ny aftale om kompensation til forældre

I Københavns Kommune lyder det fra børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), at orlovsordningen er et tilbud til forældre, der rent faktisk har mulighed for at holde deres børn hjemme, så der bliver bedre plads til forældre med det største pasningsbehov.

»Vi er gået foran i Gladsaxe og København og har tilbudt vores forældre at få orlov og tilbagebetaling som de eneste kommuner i landet. I København har vi landets mest fleksible ordning. Så kan man altid spørge, om den skulle have været endnu mere fleksibel. Men det er et fint tilbud til forældrene i en svær tid for os alle,« skriver Jesper Christensen i en e-mail til Berlingske.

Onsdag eftermiddag indgik regeringen og alle Folketingets partier en aftale om at kompensere landets kommuner for de ekstra udgifter, de har, ved at åbne landets daginstitutioner igen.

Det betyder, at kommunen kan blive kompenseret, hvis de giver forældre penge tilbage for en institutionsplads, de i øjeblikket ikke har til rådighed.

Københavns Kommune er i øjeblikket i gang med at undersøge, hvordan aftalen kan få betydning for kompensation til forældrene i kommunen. Det er muligt, at den vil ændre på kompensationsordningen, så forældre ikke behøver at tage pasningsorlov for at få refunderet penge, oplyser kommunen.

»Det er en god nyhed, at staten nu tilbyder kompensation. Vi er derfor i gang med at se på, hvordan vi praktisk kan sikre tilbagebetaling til de københavnske forældre, der fra 15. april ikke har haft mulighed for at bruge deres dagtilbud og fritidsordning samt tilbagebetaling for de madordninger, som har været suspenderet. Desuden kører vores tilbud til forældrene om en orlovsordning fra deres plads i dagtilbud videre som hidtil,« skriver Jesper Christensen i e-mailen og fortsætter:

»Lige nu har vi lidt flere pladser i vores dagtilbud, end forældrene har udtrykt behov for. Og der møder ca. en fjerdedel færre børn op, end der er udtrykt behov for. Men det er skævt fordelt. Derfor er der nogle institutioner, der mangler pladser, særligt i Indre by og på Østerbro. Vi knokler for at finde lokale løsninger i samarbejde med foreninger, virksomheder og kulturinstitutioner, der kan give ekstra kvadratmeter til de institutioner, som mangler pladser.«