Ny besked til københavnske forældre: Der er lange udsigter til, at jeres børn kan komme tilbage i daginstitutionen

Med de nuværende krav om plads og rengøring i daginstitutionerne, bliver der ikke plads til, at alle børn kan komme tilbage de »kommende måneder«, lyder det nu fra Københavns Kommune. Derfor forlænges muligheden for pasningsorlov frem til slutningen af maj. Samtidig gives der penge retur for de dage, hvor børnene ikke har fået plads i deres institutioner siden genåbningen.

Der kan vare måneder, før alle børn kommer tilbage i de københavnske daginstitutitoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Der kan være lange udsigter til, at alle børn kan komme tilbage i børnehave eller vuggestue igen, lyder det nu fra Københavns Kommune i et brev sendt ud til forældrene.

»Som kravene fra sundhedsmyndighederne ser ud nu, vil det være svært at åbne pladser til samtlige børn i Københavns Kommune de kommende måneder,« skriver Tobias Børner Stax, der er administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, i brevet til forældrene.

»Vi arbejder blandt meget andet på at skaffe nye lokaler og udearealer for at få flere pladser. Men der er behov for mange kvadratmeter, som skal godkendes til pasning af børn. Samtidig søger vi ekstra personale, som skal ansættes, før vi er i mål og kan tilbyde et både pædagogisk og sundhedsmæssigt forsvarligt tilbud til alle børn.«

Derfor gør kommunen det nu muligt for forældrene at forlænge deres orlovsordning frem til 31. maj, så de har mulighed for fortsat at holde deres børn hjemme og dermed ikke betale for institutionspladserne.

Forældrene kan vælge at benytte sig af eller at forlænge ordningen frem til enten 10., 24. eller 31. maj.

Når perioden udløber, vil børnene stadig være garanteret en plads i samme institution og samme børnegruppe.

Kommunen skriver også i brevet, at de forældre, der ikke har kunnet få plads til deres børn i daginstitutionen efter genåbningen, kan få penge retur for dagene, uanset om de har benyttet sig af orlovsordningen eller ej.

»Tilbagebetalingen dækker de dage, hvor du har haft behov for pasning, men ikke er blevet tilbudt en plads til dit barn. Muligheden for tilbagebetaling dækker perioden fra 15. april til 10. maj,« skriver Børne- og Ungdomsforvaltningen.

»Som udgangspunkt skal der være tale om to eller flere dages manglende pasning, før du kan få tilbagebetaling. Men der vil blive foretaget en konkret og individuel vurdering i hver enkelt sag,« står der videre.

Derudover står der, at forældre automatisk vil få penge tilbage, hvis de betaler til en frivillig frokostordning i institutionen.

Tobias Børner Strax skriver i brevet – ligesom kommunen tidligere har meldt ud – at der med de nuværende retningslinjer ikke vil blive plads til alle børn i institutionerne på noget tidspunkt.

»Vi står i en situation, som ingen har prøvet før. En situation som sætter sig globale spor, men som også betyder store forandringer for alle børn og voksne i hverdagen. Vi må finde nye løsninger på meget kort tid, og vi har derfor brug for et tæt samarbejde med medarbejdere og forældre for at finde de løsninger, der kan hjælpe byens børn bedst muligt,« skriver han.

Forældre har modtaget brevet i deres e-boks, hvor der er links til de hjemmesider, hvor man kan søge om refusion af penge eller en forlængelse af orlovsordningen.