Københavns Kommune fremlægger plan for at få byens børn tilbage i dagtilbud – der bliver ikke plads til alle, men målet er at matche behovet

Mandag kan under halvdelen af børnene i Københavns Kommune komme tilbage i dagtilbud, men nu fremlægger kommunen en plan for, hvordan man vil sikre, at der bliver plads til alle byens mindste borgere. Nye lokaler, ekstra personale og betalingsfrihed er alle elementer i kommunens syvtrinsplan.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Søndag aften har Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at kommunen nu har en plan for, hvordan man vil sikre, at alle byens børn igen kan komme tilbage i deres dagtilbud. Det er nemlig ikke tilfældet nu som følge af Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Det forhindrer børnenes forældre i at komme tilbage på arbejde, og mandag er det under hvert andet barn, der kan komme i dagtilbud, selv om 90 procent af dagtilbuddene åbner. Dermed er der en lang række forældre, der er nødt til at fortsætte hjemmepasningen af deres børn, og det ser ud til, at det vil fortsætte sådan et stykke tid endnu.

Selv med den nye plan bliver der nemlig »formentlig« ikke plads til alle.

Kommunens plan hedder »Sammen om byens børn«, og den skal sikre, at der hurtigst muligt bliver plads til samtlige børn i dagtilbuddene. Det fremgår, at der »dag for dag« bliver fundet »hundredevis af nye pladser« rundt omkring i byen.

Københavns Kommunes børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), udtaler, at man »knokler benhårdt« for at sikre, at »alle med behov« kan få pasning af deres børn, men det fremgår, at der højst sandsynligt ikke bliver plads til alle børn som følge af »de stramme retningslinjer« fra sundhedsmyndighederne.

»Vi må være realistiske og sige, at vi formentlig ikke får etableret lige så mange pladser som før coronakrisen, givet de stramme retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, men ambitionen er at kunne matche forældrenes behov, mens samfundet gradvist åbnes,« siger Jesper Christensen.

Københavns Kommune oplyser, at man forventer, at alle byens dagtilbud er åbne onsdag. Det fremgår ikke, hvor mange pladser, man forventer at kunne tilbyde der.

Syvtrinsplanen

I den netop fremlagte plan indgår syv forskellige punkter, der skal sikre at Københavns Kommune kan skabe flest mulige pladser til de børn, der benytter sig af byens dagtilbud.

Her kan du se indsatsområderne i Københavns Kommune:

  • Der skal findes flere lokaler, hvor børnene og personalet kan være.
  • Der skal hyres ekstra personale.
  • Rengøringsindsatsen skal øges, og der skal være nok værnemidler.
  • Der skal være god kommunikation mellem forældre og institutioner.
  • De nuværende tilbud skal udnyttes bedre baseret på erfaringer fra de seneste dage.
  • Der etableres en akutlinje, og det bliver muligt at tilkalde udrykningsvikarer.
  • Forældrene skal tilbydes mulighed for betalingsfrihed, hvis børnene holdes hjemme.

Du kan finde hele planen her.