Analyse: Ahrenkiels exit redder Trine Bramsen fra det tungeste opgør i kampen mod svindel og magtmisbrug

Uden for Forsvarsministeriet har det vakt opsigt, at departementschef Thomas Ahrenkiel er sluppet fra den ene problemsag efter den anden uden at blive fyret eller degraderet, selv om forsvarsminister Trine Bramsen har sat sig for at bekæmpe svindel og magtmisbrug. Nu rykker Ahrenkiel til en ny toppost i Berlin, og Trine Bramsen slipper for en potentielt vanskelig beslutning.

Departementschef Thomas Ahrenkiel er under stor offentlig bevågenhed sluppet fra svindelsagen i Forsvarsministeriet med karrieren i behold. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Med den netop offentliggjorte beslutning om, at Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, forlader sin stilling til fordel for en ambassadørpost i Berlin, slipper forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at tage stilling til et potentielt tungt opgør i sin kamp mod svindel og magtmisbrug.

Efter fire år som departementschef overtager Thomas Ahrenkiel posten som ambassadør i Berlin fra september 2020.

Dermed skal Ahrenkiel bestride en af de absolut mest profilerede stillinger i den danske udenrigstjeneste. Ikke just en degradering fra den ellers magtfulde stilling som departementschef.

Og dermed slipper Trine Bramsen for at forholde sig til, om der fortsat er plads til en mand med Ahrenkiels problemsager i bagagen i toppen af hendes ministerium.

En stilling, som det på og omkring Christiansborg har vakt opsigt, at Ahrenkiel fik lov at beholde efter sin rolle i sagen om svindel i Forsvarsministeriet. Sagen så dagens lys i december, da Rigsrevisionen afslørede en kritisk mangel på kontrol med indkøbene såvel som konkrete eksempler på svindel blandt de ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Forinden var Thomas Ahrenkiel flere gange blevet forsøgt advaret om sagen. Men undervejs i forløbet har han blandt andet undladt at læse en e-mail om sagen. Derfor fik Trine Bramsen først kendskab til sagen, få timer før den brød ud i lys lue i offentligheden.

Forsvarsminister Trine Bramsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

I offentligheden lagde Trine Bramsen ikke skjul på sin utilfredshed med forløbet. Men hvor hendes koncernstyringsdirektør mistede sin stilling som konsekvens af sagen, blev Thomas Ahrenkiel siddende.

Siden har Forsvarsministeriet kategorisk nægtet at svare på, hvor meget Thomas Ahrenkiel vidste om svindelsagen.

I 2018 høstede Thomas Ahrenkiel endvidere kritik fra Kammeradvokaten, da det viste sig, at han personligt havde deltaget i et møde, hvor det blev besluttet at tildele Forsvarsministeriets kommunikationschef – som samtidig var Ahrenkiels kæreste – et engangsvederlag på 75.000 kroner plus en månedlig lønforhøjelse på 1.500 kroner. Efter råd fra Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, undlod Thomas Ahrenkiel desuden at underrette forsvarsministeren.

Udadtil har det derfor været et ubesvaret spørgsmål, hvordan Trine Bramsens forjættede opgør med svindel, nepotisme og magtmisbrug – som vel at mærke skal indebære »indflydelse på karrieremuligheder«, hvis der forekommer »manglende reaktioner på henvendelser på sager om svindel og magtmisbrug« – kan foregå, mens Ahrenkiel beholder sin stilling i ministeriet.

En tilsyneladende uoverensstemmelse, der kunne have gjort det meget vanskeligt for Trine Bramsen at sende et overbevisende signal til resten af Forsvaret om nultolerance over for svindel og magtmisbrug.

Med Ahrenkiels exit til Berlin slipper Trine Bramsen altså ud af en prekær situation uden et opgør i den absolutte top af sit embedsværk.