Forsvarsministeriets departementschef bliver Danmarks ambassadør i Berlin

Thomas Ahrenkiel, departementschef i Forsvarsministeriet, er blevet udnævnt til ny ambassadør i Berlin.

Departementschef Thomas Ahrenkiel er ny ambassadør i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Efter fire år som departementschef i Forsvarsministeriet har Thomas Ahrenkiel ifølge en pressemeddelelse ønsket at vende tilbage til Udenrigsministeriet, og det bliver til et job som ambassadør i Berlin.

Han overtager posten 1. september 2020.

»Thomas har gennem de seneste mange år ydet en stor indsats for Forsvarsministeriet. Jeg vil gerne takke ham for indsatsen og for vores samarbejde. Danmark får en meget kompetent ambassadør i Berlin. Jeg ønsker ham alt mulig held og lykke,« lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen.

Thomas Ahrenkiel har det seneste år været omtalt mere end de fleste departemetschefer får lov til. Især i relation til en sag om mulig svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Den 5. december sidste år blev to medarbejdere politianmeldt for svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det skete, efter at Rigsrevisionen i en undersøgelse havde vist, hvordan medarbejdere blandt andet kunne bestille varer uden at nogen blandede sig i det.

Dagen efter rejste anklagemyndigheden tiltale mod fem personer for bestikkelse. Politiet efterforsker netop nu sagen.

Men sagen fik et efterspil i ministeriet, hvor den nye politiske chef Trine Bramsen, beklagede sig over manglende orientering af det politiske niveau i ministeriet. Ministeriet havde i flere måneder kendt til sagen at orientere hende.

Få dage senere – den 10. december – fratog forsvarsminister Trine Bramsen derfor direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse samt en ledende medarbejder i departementet for tjeneste.

I ministeriet røg generalløjtnant og direktør for det hele i Forsvarsministeriet, Per Pugholm Olsen – i daglig tale bare PP – på porten.

I en redegørelse til ministeren slog Ahrenkiel fast, at ministeriet kendte til sagen i lang tid, og at »ministeren burde have været informeret om sagen væsentligt tidligere«.

Men Ahrenkiel kendte ikke til sagen, fastholdt han.

Den 13. maj 2019 sendte Rigsrevisionen ellers et brev til ministeriet om undersøgelsen af Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Ligesom det kom frem, at departementschefen havde modtaget en mail med et sagsnotat i en mail – men den havde han ikke læst.

Ifølge forsvarsministeren blev departementschefen først orienteret om det fulde omfang, dagen før hun selv blev orienteret. Af samme grund fastholdt hun tiltro til Ahrenkiel.

»Med de oplysninger, jeg har på nuværende tidspunkt, er også departementschefen først sent blevet orienteret om det store billede i sagen. Det er på den baggrund, jeg kan have tillid til min departementschef,« sagde hun efter et pressemøde i december om sagen.

Thomas Ahrenkiel fratræder i august, og stillingen som departementschef i Forsvarsministeriet vil blive slået op. Om sit nye job siger han:

»Jeg ser meget frem til at skulle fremme danske interesser over for en af vores vigtigste samarbejdspartnere og på et af de vigtigste eksportmarkeder. Det betyder samtidig et farvel til et både spændende og udfordrende ministerområde, som er arbejdsplads for mange dygtige og dedikerede medarbejdere. Jeg vil gerne takke alle, jeg har arbejdet sammen med, for godt med- og modspil. Det gælder selvfølgelig ikke mindst de ministre, som jeg har arbejdet tæt sammen med i mine år i departementet.«