Amdi forsvundet på 4. år

I jagten på Mogens Amdi-Petersen, der har været pist væk siden 2006, kan de danske myndigheder ikke meget andet end at vente. Til gengæld har domstolene indtil videre vurderet, at ankesagen mod Tvind-lederne ikke bliver for gammel.

I jagten på Mogens Amdi-Petersen, der har været pist væk siden 2006, kan de danske myndigheder ikke meget andet end at vente. Til gengæld har domstolene indtil videre vurderet, at ankesagen mod Tvind-lederne ikke bliver for gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Mens anklagemyndigheden inden længe ventes at beramme sagen mod Tvinds regnskabschef, Marlene Gunst - der i efteråret blev snuppet under en mellemlanding i London - står de danske myndigheder fortsat uden de store muligheder for selv at få fat i Mogens Amdi-Petersen og de andre forsvundne Tvind-folk.

Tvind-stifteren, der var forsvundet i tyve år, inden han i 2001 blev fundet på en eksklusiv tropeø ud for Miami i Florida og blev hentet hjem til en retssag i Danmark, har nu været pist væk siden 2006. 
 
Han blev i byretten frifundet for anklagerne om underslæb og groft skattesvig, men da anklagemyndigheden efter en kort betænkningstid valgte at anke dommen, havde Mogens Amdi-Petersen og fire andre frifundne Tvind-ledere allerede forladt landet. Kun talsmand Poul Jørgensen har været igennem retssag nummer to, hvor han blev idømt to et halvt års fængsel.

Det er derfor endnu ikke lykkedes at forkynde anken over for Tvind-toppen - og førend det sker, og Mogens Amdi-Petersen og de andre eventuelt ikke møder op til retssagen, kan der ikke udstedes en arrestordre.

Ifølge statsadvokat Kirsten Dyrmann fra Statsadvokaten for Nord- og Østjylland kan den danske anklagemyndighed derfor ikke så meget andet end at vente.

Og de kan så håbe, at Mogens Amdi-Petersen og de andre - der siden 2006 har været efterlyst af Interpol - går i fælden, som det var tilfældet med Tvinds regnskabschef Marlene Gunst. I efteråret blev hun på et tip fra Mexico snuppet af de britiske myndigheder i Heathrow Lufthavn og her fik forkyndt ankesagen mod hende.

- Det hele skal foregå via retsanmodninger til de mexicanske myndigheder. Vi rykker hele tiden, og vi har hele tiden haft følere ude forskellige steder, men indtil videre er anken ikke blevet forkyndt for andre, siger statsadvokat Kirsten Dyrmann til berlingske.dk.

Anklagemyndigheden kan imidlertid glæde sig over, at ankesagen mod Tvind-lederne ikke synes at kunne blive for gammel.

- Der er en forkyndelsesfrist på 14 dage, men både i sagen mod Poul Jørgensen og nu mod Marlene Gunst har retten accepteret en forkyndelse, der er sket efter fristen, endda længe efter fristen, forklarer statsadvokat Kirsten Dyrmann.

Det er nemlig ikke mere end godt en måned siden, at landsretten gav grønt lys til at gennemføre ankesagen mod Tvinds regnskabschef Marlene Gunst, der ellers havde krævet ankesagen mod hende annulleret, fordi den var forældet.

- Landsretten sagde, at den sene forkyndelse ikke var anklagemyndighedens skyld, men skyldtes, at hun ikke har været til stede eller tilgængelig, siger statsadvokaten.

Marlene Gunst har dog anmodet Procesbevillingsnævnet om at få spørgsmålet vurderet af Højesteret - og nævnet forventer, at der vil komme en afgørelse i løbet af juni måned.

Får Marlene Gunst rødt lys af procesbevillingsnævnet, er næste skridt at få sagen berammet og indkaldt den tidligere regnskabschef til at møde i retten, lyder det fra statsadvokat Kirsten Dyrmann.