13 kamphunde er nu forbudt

Der var godt bid i folketingsdebatten, da regeringen og Dansk Folkeparti i går fik gennemtrumfet deres forbud mod 13 hunderacer.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med skambidte danskere og hunde, der løber løbsk, mener justitsminister Lars Barfod (K). Han fik i går forbudt 13 hunderacer, der kategoriseres som kamphunde.

Lovændringen betyder dog ikke, at de forbudte hunde skal aflives, men hundene må ikke gives videre til andre ejere, og på offentlige steder skal de være i snor og iført mundkurv. Personer, der i dag avler kamphundene, vil kunne fortsætte deres forretning frem til 2015, men vil ikke kunne sælge de forbudte hunde til købere inden for Danmarks grænser.

LÆS OGSÅ:
Forbud giver flere farlige hunde

Regeringens eget hundeudvalg har ellers frarådet regeringen at fremsætte forslaget, ligesom Dansk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening mener, at et forbud er nytteløst og umuligt at håndhæve i praksis. Kun Dansk Folkeparti valgte at støtte regeringens lovforslag, mens det vakte opsigt i salen, at både S, SF og Det Radikale Venstre valgte at undlade at stemme.

Partierne støttede dog dele af forslaget, men ikke selve forbuddet, og den kurs fik Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til at kritisere oppositionen for ikke at vide, hvad den vil.

»Der er mange hundeejere, der er bange for at gå i skoven med deres hunde, fordi der findes farlige kamphunde. Dem hjælper vi nu,« sagde han videre.

Hvad med heste?

Det fik den radikale Bente Dahl til at kalde forslaget for »usaglig signalpolitik.«

»Vi vil gerne løse problemet med farlige hunde, men dette forslag gør det ikke. De mennesker, der gerne vil have kamphunde, begynder bare at krydse racerne, så de får en race, der ikke står på listen,« sagde hun fra talerstolen.

Forslagets klare modstandere var Liberal Alliance, Enhedslisten og partiet Fokus, hvor sidstnævntes Christian H. Hansen spydigt opfordrede regeringen og DF til næste gang at gå på jagt efter de 13 hesteracer, der kaster flest ryttere af sig.

»Der skal jo være sammenhæng i tingene,« sagde han.

For få dage siden forsøgte Dansk Folkeparti at udvide forbuds-listen til også at omfatte hunderacen staffordshire bull terrier, men regeringen stod fast på de 13 oprindelige racer. Siden den daværende konservativt ledede regering i 1991 forbød hunderacerne pitbull terrier og tosa, er antallet af såkaldt farlige hunde steget fra 1.000 til 2.000.