4 strandklubber på Ibiza

Når badeferien skal være lidt mere end en solstol i plastic ved hotellets pool, er der dømt Beach Club. Her er fire forskellige rundt om på øen.

Strandklubben El Chiringuto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak

1. EL CHIRINGUTO

Hvor: Ligger på Playa de Cavallet (Platja des Cavallet) syd for lufthavnen. Følg vejen langs saltbassinet på højre hånd, drej til venstre lige før bassinet på ventre side af vejen.

Info: elchiringuitoibiza.com

Strandklubbens navn betyder »et simpelt lille sted med servering af enkle retter.« Det var det sikkert også engang. Men siden er stedet vokset. Nu sælges også strand- og modetøj, »Ibiza beach-chic« og souvenirs, og der er lounge-afdeling med hvide bløde sofaer og lave borde ud mod stranden, og bag den en restaurant. Både lounge og restaurant har trægulv.

Bygningen er hvid, og der er en gennemført indretning, på den tilpas tilbagelænede måde forstås. Men der er dækket op med hvide duge og langstilkede glas i restauranten, som har »stråtag« som beskytter mod solen. Dj’en er i sving ved musikpulten allerede til frokost.

Stranden: Den hvide sandstrand bryster sig af at være den næstførste nudiststrand i Europa og af at have tradition for tolerance. Det vil strandklubben, som drives af hollændere, føre videre i sit koncept.

Fra menukortet: Friskpressede juicer, f.eks. »Summer Detox« med æble, selleri, agurk og lime til 68 kr., eller »Chiringuitos«, hjemmelavet limonade, til ca. 188 kr. for en kande. Prøv de lokale »Sardine Grillet«, ca. 120 kr., eller »Calamari Andaluz« , 128 kr., med et glas hvidvin til ca. 53 kr.

Jockey Club er ikke en strandklub, det er en strandrestaurant - men en af dem, der også sælge champagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak.

2. JOCKEY CLUB

Hvor: På Playa de las Salina (Platja de ses Salines på øens katalanske dialekt) syd for lufthavnen. Kør gennnem saltbassinerne Ses Salines på øens sydligste ende.

Info: jockeyclubibiza.com

»Jeg hader fænomenet beach club. Det her er en strandrestaurant. Beach club oser af luksus og folk, der vil vise, at de har råd til at købe den allerdyreste champagne. Luksus hører ikke til på en strand.«

Så kontant afviser Oliver Lanzoni, at hans sted er en strandklub. Navnet »Jockey Club« er fordi bedstefar var jockey, og hans far ville hædre ham, da han i 1993 åbnede restauranten – lang tid før begrebet beach club opstod.

Der er plads til et par hundrede gæster i rustikke rammer med træborde og -stole og sand på gulvet.

Strandklub eller ej så sælges champagne. Dog kun til 65 euro, ca. 490 kr., andre klubber sælger flasker til det tredobbelte. Og der er dj’s, men kun om aftenen, og ofte er det Olivers bror.

Stranden: Fin sandstrand med lyst sand og en af øens største og mest besøgte. Restauranten råder over 120 solstole og parasoller. Leje af solstol koster 8 euro, ca. 60 kr.

Fra menukortet: Pizzaer koster typisk 127-142 kr. En cocktail ca. 75 kr.

Loungeområde ved Amante Beach Club. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak.

3. AMANTE BEACH CLUB

Hvor: Ligger i Salt d’en Serrá-bugten mellem Ibiza by og Santa Eulalia (Eivissa og Sabta Eulària). Kør gennem Cala Llonga og drej til højre i den sidste rundkørsel.

Info: amanteibiza.com

Strandklubben åbnede for fem-seks år siden og er bygget på en klippeside i terrasser ned mod en lille strand. Øverst reception og loungeområde med bløde hvide sofaer, derunder etager med stole og borde og servering, og nederst sækkestole og rækker af solstole med parasoller. Herfra er der en trappe ned til stranden, hvor der ikke er mange andre gæster.

Der er en forrygende udsigt. Ejeren er fra London, og det afspejles i gæsternes nationalitet. Som noget nyt forsøgte strandklubben sig sidste år med morgen-yoga med instruktør fulgt af en speciel sund morgenmad. Og det er muligt at få massage under parasoller.

Stranden: Er lille, idyllisk og beskyttet i bugten, men den er stenet.

Fra menukortet: Menukortet byder på moderne spansk og italiensk mad, f.eks. en »Cazpacho«, hvor den kolde tomatsuppe her er tilsat rødbeder, til knap 75 kr. Mest berømt er »Amante Cheeseburger« lavet af Angus-kød i Focaccia brød serveret med pommes frites til ca. 136 kr.

4. CAFÉ DEL MAR

Hvor: Postadressen er Calle De Lepant 4, men baren ligger ud til promenaden nord for havnen i San Antonio (Sant Antoni og den lille Caló des Moro strand.

Info: cafedelmarmusic.com

Her startede det hele i 1980, da den katalanske arkitekt, Lluis Géell, tegnede og opførte en bar inspireret af en yacht med sejl, som dækker huset og beskytter mod solen om dagen. Den flotte udsigt mod vest og som oftest formidable solnedgange i havet kunne man nyde med en drink i loungeomgivelser og afstressende musik. Til det »opfandt« stedets dj’s speciel chill-out music – »easy listening a la balearisk afstressning«.

Første Café del Mar -cd er fra 1994, og siden er der hvert år udsendt ny del Mar-musik.

Konceptet blev hurtigt kopieret. Nu ligger en række barer i første parket til solnedgangen og kæmper om at spille højest musik. Den afslappede chill out-musik synes glemt.

Café del Mar er udbygget med en nabo-afdeling, en stor åben café og forretning på 1. sal med salg af Café del Mar merchandise: T-shirts, tasker, tørklæder og ikke mindst cd’er med musikken.

Stranden: Der er ingen. Kysten er en flad klippekyst. og promenaden går »gennem« caféen. Der er enkelte, som bader fra klipperne, hvor »private« pontonbroer fører ud til mere bekvemt dybt vand.

Fra menukortet: Der serveres klassiske cocktails for 75-90 kr. For eksempel »Pina Colada« 75 kr. og »Mojito« til 90 kr. »Pizza Pepperoni« til 90 kr. og sushi 75 og 105 kr.