Tre pensionsselskaber i front på afkast

Kunderne hos AP Pension, PFA Pension og Topdanmark har fået et afkast på næsten 35 pct. i de seneste tre år på deres opsparing på markedsprodukter. Det er næsten ti procentpoint mere end hos de selskaber, der har klaret sig dårligst.

Alt efter, hvilket pensionsselskab, du har lagt dine penge i, kan der være 100.000 kroner i forskel på afkastet over tre år. Penge, man kan få en lille bil for – eller bruge som udbetaling til en større. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langtfra ligegyldigt, i hvilket pensionsselskab danskerne sparer op til den tredje alder. Selskaberne leverer vidt forskellige afkast på opsparingen. På tre års sigt er der en forskel på 100.000 kr. for en opsparing på en mio. kr. mellem de selskaber, der har klaret sig dårligst og dem, der har klaret sig bedst.

Det viser helt nye beregninger, som analysebureauet Morningstar har udarbejdet for Berlingske Business. Morningstar har set på pensionsselskabernes markedsprodukter med middelrisiko, og hvor der for den enkelte er 30 år, til pensionen begynder.

Fra 2011 og til 2013 er det AP Pensions, PFAs og Topdanmarks produkter, der har givet det bedste afkast til kunderne med et plus på lige under 35 pct. Nederst på listen er Danica Pension og SEB Pension, der kun har fået de pågældende pensioner til at vokse med henholdsvis 29 pct. og 25 pct. i perioden.

Markedsprodukterne er forholdsvis nye, og Gert Aage Nielsen fra forsikringsmæglervirksomheden Bedstpension mener, at det nu er første gang, vi begynder at se, hvad introduktionen af markedsprodukterne har betydet for de danske opsparere. Tidligere havde alle sikkerhed for et vist afkast på deres pension hvert år, fordi man sparede op på de garanterede produkter. Det er ikke tilfældet længere.

Markedsprodukterne er karakteriseret ved, at en større del af opsparingen kan sættes i aktier. Det giver mulighed for højere afkast i de gode år, men også en negativ forrentning, når aktiemarkederne for alvor dykker.

»Vi står i et paradigmeskifte. Da de fleste havde gennemsnitsrenter, fik alle opsparerne et relativt stabilt afkast. Nu vil det i langt højere grad være op til udviklingen på de finansielle markeder, og hvor gode selskaberne er til at investere pengene. Det vil få nogle meget store konsekvenser for den enkeltes privatøkonomi og for hele samfundsøkonomien,« siger Gert Aage Nielsen og fremhæver, at vi kan forvente at få nogle kolossale forskelle i danskernes pensions­udbetalinger over de næste 30 år.

»Problemet er, at ni ud af ti danskere ikke aner, hvilket pensionsprodukt de har. Det er det store pensionslotteri. Folk skal til at være langt mere opmærksomme på nogle ting ved deres pension, som førhen ikke betød så meget,« siger Gert Aage Nielsen.

Et blik på udbuddet fra de enkelte selskaber viser, at markedsprodukterne i dag fås i mange varianter. I analysen fra Morningstar er der set på såkaldte livscyklus-produkter. Det er dem, som langt de fleste nye pensionskunder bruger.

Produkterne er sammensat, så der investeres mindre og mindre i aktier, efterhånden som kunden bliver ældre. Men derudover er selskaberne ikke enige om, hvordan en middelrisiko ser ud. Hos SEB har man kun 50 pct. i aktier, selv om der er 30 år til pensionen. Selskabet mener selv, at det er årsagen til, at det ligger lavt i Morningstars beregninger. For at stå stærkere, og fordi danskerne har øget appetitten på aktier, har SEB her midt i november sendt et nyt produkt på markedet med mellemrisiko, hvor andelen af aktier er på 68 pct.

»Vi har historisk været forsigtige med at anbefale kunderne en for høj aktieandel. Dette skyldes, at vi havde det første livscyklus-produkt, der kom i 2003. Dengang skulle kunderne flyttes fra det meget forsigtige gennemsnitsrenteprodukt over i et livscyklus-produkt med afkast, der varierer med finansmarkederne. Derfor valgte vi en relativt forsigtig profil,« siger direktør i SEB Pension, Kim Johansen.

I Danica påpeger cheføkonom Jens Christian Nielsen, at Danicas afkast ser markant bedre ud, når man kigger på fem års sigt. Danica ligger blandt de bedste over denne periode, men her er der i Morningstars opgørelse for få produkter at sammenligne med på tværs af hele markedet, fordi produkttyperne er så nye.

»Vi har en investeringsstrategi, som sigter mod at skulle levere over en økonomisk cyklus, hvilket typisk er over en femårig periode. Den vil indeholde både op- og nedture på markederne,« siger Jens Christian Nielsen.

»Den krise, vi netop har været igennem, har været meget markant med både finans- og gældskrise og markante op- og nedture undervejs. Det stiller store krav til risikospredningen i investeringerne, og det kan betyde, at man klarer sig bedre i visse intervaller frem for andre,« siger han.