Pensionsværktøj er stadig ikke komplet

Ét selskab optræder stadig ikke i pensionsbranchens fælles værktøj til sammenligning af produkter. Og produkterne er ikke direkte sammenlignelige.

I Pensionsbranchens eget sammenligningsværktøj kan du ikke sammenligne med AP Pension. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stadig ikke muligt for danske forbrugere at sammenligne de pensionsprodukter, der er på markedet. Branchens eget sammenligningsværktøj, Fakta om Pension, indeholder stadig ikke AP Pension, og branchen har valgt at lade selskaberne lægge deres mest solgte produkter ind i systemet – og dermed ikke direkte sammenlignelige produkter.

Det møder kritik fra blandt andre aktuar og pensionsrådgiver Jørgen Svendsen, som efterlyser en fælles metode til opgørelse af afkast, som forbrugerne kan blive klogere af.

»I Norge er de blevet enige om en fælles robust standard for, hvordan man skal sammenligne afkast. De var trætte af uendelige diskussioner og har sat krav til information og konsistens, så ingen kan snyde,« oplyser han.

Jørgen Svendsen efterlyser håndfast regulering af området i lyset af den årelange diskussion om sammenlignelige oplysninger til pensionskunderne.

»Finanstilsynet er lovgivers forlængde arm og god til det regulatoriske. Men al fagligheden ligger i Forsikring & Pension, så det er selvfølgelig dem, der skal beskrive det. Men når nogen undslår sig, så skal det være et regulatorisk krav,« siger Jørgen Svendsen.

Og situationen netop nu er, at AP Pension ikke optræder i Fakta om Pension, fordi selskabet ikke er enig i retningslinjerne. AP Pension insisterer på at vise sit såkaldte basisprodukt i værktøjet, hvilket vil sige passive fonde med meget lave omkostninger.

»Vi har stadig en drøftelse af, hvordan markedsprodukter skal vises. Vi mener, at vi skal kunne vise basisprodukter såvel som udløbsprodukter. Basisprodukter er lettest at sammenligne, fordi man ikke er i tvivl om, hvad der er i dem,« siger Lasse Tryde, direktionsassistent i AP Pension.

Han oplyser, at diskussionen går på en blanding af principper for Fakta om Pension og teknikken bag systemet.

Adm. direktør i Forsikring & Pension Per Bremer Rasmussen påpeger, at sammenligningen af de mest solgte produkter og ikke sammenlignelige pensionstyper er et bevidst valg fra brancheforeningens side.

»For livscykluspensioner er vores kriterie, at det skal være det produkt, som selskaberne sælger mest af. Selskaberne konkurrerer jo netop på at have forskellige produkter. Vi har taget stilling til, hvordan vi vil vise det, og vi er glade for den måde, vi gør det på. Vi vil have, at det er det mest repræsentative produkt, man kan sammenligne selskaberne på,« siger han.

Per Bremer Rasmussen oplyser i øvrigt, at brugerne af Fakta om Pension opfatter systemet som kompliceret at bruge, og derfor har Forsikring & Pension sat gang i et projekt, der skal gøre systemet mere brugervenligt.

I forhold til AP Pension oplyser han, at parterne har en god dialog, og at der er tanker om at lade selskaberne vise flere produkter, så de både kan vise et prisbilligt basisprodukt og deres mest solgt pensionstype.