Sikkerhedsstyrelsen finder fejl i hver anden tilstandsrapport

1.000 tilstandsrapporter udtaget til kontrol, næsten hver anden udløser påtale.

Foto: Claus Bjørn Larsen

I perioden fra juni til december sidste år gennemførte Sikkerhedsstyrelsen tekniske gennemgange af op mod 800 tilstandsrapporter. På den baggrund måtte Sikkerhedsstyrelsen påtale fejl og mangler i 44 procent af tilstandsrapporterne, mens kontrollen udløste to egentlige disciplinærsager, oplyser Mette Cramon, kommunikationschef hos Sikkerhedsstyrelsen, til Politiken tirsdag.

Fejl og mangler dækker over alt fra mindre forhold i et enkelt punkt til forkert karaktergivning.

»Det kan også være tage, hvor den beskikkede giver en anmærkning for en manglende gangbro, selv om dette ikke er en fejl, eller at tagnedløbet ikke er ført til brønd«, forklarer Mette Cramon tiol Politiken.

De to disciplinærsager er endnu ikke afgjort, og Sikkerhedsstyrelsen kan ikke udtale sig om, om de beskikkede får tilkendt en advarsel, bøde eller frakendt beskikkelse.

Byggesagkyndig.nu er en privat uvildig rådgivende virksomhed, som blandt andet rådgiver boligkøbere, der står med en tilstandsrapport, de ikke kan få til at give mening.

»Jeg har set mange af de rapporter, og jeg kan skrive under på, at der er mange fejl og mangler. Det kan være ting, der åbenlyst er overset eller meget generelle formuleringer. Det stiller kunderne helt forkert. Problemet er, at markedet lige nu handler om at være hurtigst og billigst, og det kommer der ikke de bedste rapporter ud af«, siger Kristan Svendsen, der er direktør i Byggesagkyndig.nu, til Politiken.