Så meget koster skatteudspil på boliglånet

Hvis rentefradraget bliver beskåret, som beskrevet i de første oplysninger om et kommende skatteudspil, så stiger den årlige ydelse på et boliglån kraftigt.

Det giver en alvorlig ekstra regning for boligejere, hvis regeringen vælger at skære i fradraget for renter på lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Isoleret set kan det let give boligejere med et stort lån i boligen en ekstra regning på 10-15.000 kroner, hvis regeringen vælger at beskære rentefradraget på lån for at finansiere en lettelse i indkomstskatten.

Det er ifølge Børsen en del af det udspil, som Skattekommissionen kommer med om et par uger.

BRF Kredit har for Dinepenge.dk regnet på konsekvensen for en boligejer med et lån på henholdsvis en, to og tre millioner kroner. Og den isolerede regning bliver på henholdsvis godt 5.000 kroner, 10.582 kroner og 15.861 kroner årligt, hvis der er tale om et fastforrentet lån med afdrag og en pålydende rente på seks procent.

Der er desuden regnet på konsekvensen for første års ydelse, hvor rentebyrden er størst og fradraget dermed højest i lånets løbetid.

Samlet skal beskæringen af fradragsretten for boligejere indbringe ni milliarder kroner ved at nedsætte fradragsretten til 25 procent fremfor de nuværende 33,5 procent. Den store ekstraregning til boligejere er ifølge de foreløbige oplysninger om Skattekommissionens intentioner med til at finansiere en lettelse i indkomstskatten.

Men koblingen vil selvsagt begunstige lejere, der ikke bliver ramt af den lavere fradragsret, mens deres indkomstskat vil nyde godt af de samme lettelser, som boligejerne.

"På den ene side vil dette gøre det dyrere at eje en bolig. Men hvis det på den anden side kompenseres i indkomstskatten, så er der både noget, der trækker op, og noget, der trække ned," siger cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund, som bekræfter, at lejere selvfølgelig vil blive begunstiget af lettelserne i indkomstskatten uden at blive ramt af den lavere fradragsret.

"Lettelser i indkomstskatte vil heller ikke ramme lige meget over det hele. Men det er meget svært at vurdere effekten - også fordi de dynamiske effekter er svære at vurdere," siger Ulrikke Ekelund.

Skattekommissionen har beregnet, at udspillet vil lægge to-tre procent yderligere til det igangværende prisfald på boliger. Men Ulrikke Ekelund vurderer, at effekten er svær at forudse - netop på grund af, at det er svært at forudse danskernes reaktion på skatteomlægningerne.

"Det er for tidligt at spå om, før vi har set alle detaljerne i udspillet," siger hun.

Læs også: Så stor bliver din skattelettelse