Kvinder sparer mindre op til alderdommen

Er du kvinde, bør du være ekstra opmærksom på, om du betaler nok til din pension.

Foto: lev dolgachov. En undersøgelse, som er foretaget fortaget af YouGov for Penge- og Pensionspanelet, viser, at der er en klar tendens til, at kvinder ikke interesserer sig i samme grad som mænd for, om de nu får betalt tilstrækkeligt ind på pensionsordningen. Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

Et liv uden for arbejdsmarkedet kræver forberedelse. Men noget kunne tyde på, at kvinder er dårligere forberedte til tilværelsen som pensionist, end mænd er.

En undersøgelse, som er foretaget fortaget af YouGov for Penge- og Pensionspanelet, viser, at der er en klar tendens til, at kvinder ikke interesserer sig i samme grad som mænd for, om de nu får betalt tilstrækkeligt ind på pensionsordningen.

- Kvinder har generelt den tunge ende nedad i viden og interesse for tunge økonomiske emneområder som eksempelvis pension. Det viser den her og andre undersøgelser, siger Morten Holm Steinvig, som er konsulent i Penge- og Pensionspanelet.

Panelet blev oprettet under Finanstilsynet i 2007 netop for at kortlægge skævheder i privatøkonomien hos danskerne.

Herfra har man erfaret, at kvinder typisk forlader arbejdsmarkedet med færre penge på lommen til alderdommens mange bingoaftener.

Det sker især, fordi kvinder glemmer at betale til pensionsordningen, mens de er på barsel eller har deltidsjobs.

Kvinder mister også oftere arbejdsevnen på grund af sygdom eller ulykke, og de tjener gennemsnitligt mindre end mænd. Til gengæld lever de længere.

De problemstillinger kender Anne Seiersen godt til. Hun er underdirektør i Forsikring og Pension, og når hun holder foredrag om netop køn og pension har hun en klar pointe.

- Kvinder skal ikke satse på at kunne gifte eller skille sig til en god pension. Den skal de selv tage hånd om, siger hun.

Det er bestemt ikke, fordi hun mener, at kvinder skulle have sværere ved at forstå den slags end mænd. Tværtimod. Det er nemlig typisk kvinder, der holder styr på familiens økonomi i det daglige.

- Kvinder tør jo sagtens tage økonomiske beslutninger, men de trænger simpelthen til noget selvtillid på pensionsområdet, mener Anne Seiersen.

Undersøgelsen viser også, at kvinder savner mere rådgivning, inden de tager større økonomiske beslutninger, hvilket Anne Seiersen finder positivt.

- Man bør søge rådgivning om pension hos sin bank eller pensionsselskab. Her skal de i følge lovgivningen rådgive i kundernes bedste interesse, forklarer hun.

Derfor er der som sådan ikke grund til at betale ekstra for rådgivning hos en uvildig rådgiver.

- Men ønsker man et overblik over de samlede tilbud på markedet, kan det være en fordel at søge råd hos en uafhængig rådgiver, siger hun.

I de fleste pensionsordninger på arbejdsmarkedet er en såkaldt præmiefritagelse en del af pakken, men for kvinder er det særligt vigtigt at tjekke, om den er med i ordningen.

Den sikrer, at indbetalingerne til din pension fortsætter, selv om man ikke længere betaler til den, hvis man forlader arbejdsmarkedet i utide på grund af tabt arbejdsevne.

Desuden lever kvinder længere end mænd i gennemsnit. Derfor foreslår Anne Seiersen, at kvinder vælger en pensionsordning med livrente, der sikrer dem udbetalinger resten af livet.