Kæmpe interesse for at omlægge boliglån

Ved udgangen af april vil en af de største konverteringsbølger i nyere tid rulle. Ind til videre er lån for 64 milliarder kroner sagt op. Men tallet vil i de kommende dage vokse sig langt større.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.
Læs mere
Fold sammen

Der bliver i disse dage opsagt boliglån for svimlende summer. Det er boligejere, som vil bytte deres gamle lån ud med et nyt, der har en lavere rente, som opsiger lånene. Det skal gøres før udgangen af april, ellers er der først mulighed for at lægge lån om igen om tre måneder.

Både Realkredit Danmark og Nordea Kredit siger, at der alene i sidste uge blev opsagt lån for 17 milliarder kroner, så lån for i alt 64 milliarder kroner nu står klar til en omlægning. Hvis et typisk lån er på én million kroner, svarer det til, at 64.000 boligejere snart får et nyt lån.

Det er det fastforrentede lån med en pålydende rente på to procent, der trækker. Derimod er det typisk 3,5 procent lån, som siges op.

Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark, siger, at hver femte 3,5 procent lån er sagt op alene i denne runde.

»Samlet peger de sidste dage på, at vi får en konverteringsbølge på et sted mellem 85 og 105 milliarder kroner. Det er en af de største inden for de senere år,« siger han.

Boligøkonom hos Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann tilføjer, at hvis tingene går, som de plejer, så vil konverteringsræset eksplodere yderligere i de kommende dage.

»De nuværende opsigelser er væsentligt større end ved de foregående to opsigelsesfrister, som betragtes som store konverteringsbølger, og hvor der på samme tid, det vil sige én uge inden fristens udlån, var opsagt lån for henholdsvis 44 og 34 milliarder kroner. Meget tyder derfor fortsat på, at vi står midt i en af de helt store omlægningsbølger,« siger hun.

Den store interesse for at omlægge lån skyldes især realkredittens 30-årige toprocentlån. Men 20-årige 1,5 procent lån, som blev åbnet i januar, er der også en vis interesse for.

»Kursen på både de 30-årige toprocentlån og det 20-årige 1,5 procent lån har holdt sig på et flot niveau lige siden januar. Så de boligejere, der ikke nåede at komme med i konverteringsbølgen i januar, kan ånde lettet op. De har nemlig nu fået en ny chance for at få en lav rente,« siger Lise Nytoft Bergmann.